Psikoloji & Psikiyatri

Psikoloji ve psikiyatrinin internet adresi

Yorgunluk Bir Depresyon Belirtisi Olabilir mi ?

Yorgunluk bitkinlik halsizlik takatsizlik depresyon e1473282063485 - Yorgunluk Bir Depresyon Belirtisi Olabilir mi ?

Yorgunluk (halsizlik, bitkinlik, takatsizlik, enerji azalması, çabuk yorulma, dermansızlık) depresyonlu hastalarda çok sık görülen bir yakınmadır. Ancak bedensel hastalıklarda da çok görülüyor olması nedeniyle, aşırı yorgunluk ve bitkinlik yaşayan kişilerde öncelikle bedensel bir hastalığın bulunabileceği düşünülmelidir.Diğer yandan kullanılan bazı ilaçların da yorgunluk oluşturabileceği unutulmamalıdır. Ancak kişide bir bedensel hastalığın varlığı ya da kişinin yorgunluk yapabilecek bir ilaç kullanıyor olması bir depresif bozukluğun olmadığı anlamına gelmez.

Yorgunluk tek başına depresyon tanısı konmasına neden olacak bir yakınma değildir. Depresyonda görülen diğer belirtiler ile bir arada olduğunda kişiye tanı konmasına katkıda bulunur.

Her insan fiziksel olarak ya da ruhsal olarak yaptıklarından ya da yaşadıklarından dolayı doğal olarak kendini yorgun hisseder. Normalde bu yorgunluk dinlenme ile geçer. Fakat depresif bozukluklarda gözlenen yorgunluk daha farklıdır. Kişi hiç bir şey yapmasa da kendini yorgun ve enerjisiz hisseder. Eskiden kolayca yaptığı işleri yapmaya kalkıştığında kolay ve çabuk yorulur. Durup dinlenme gereksinimi duyar. Çoğu zaman hiçbir iş yapmasa da dinlenemez. İşe yeniden başlama gücünü kendinde bulamaz. Yatıp dinlense, gece uyusa bile kendini dinç, zinde, enerjik, güçlü ve kuvvetli hissetmez.

Depresyonun tanı koydurucu belirtileri arasında yer alan ilgi ve istek kaybı ile yorgunluk sıklıkla bir arada bulunur. Birçok hasta yorgunluk nedeniyle canının bir şey yapmak istemediğini düşünür. İsteksizliğini çevresindeki insanlara bu şekilde açıkladığında da birçok insan bu açıklamayı makul bulur. Fakat tanı koyma sürecinde bu iki yakınma ayrı ayrı ele alınır.

Her insan bir iş yapmaya kalkıştığında o işi yapacak gücü ve enerjiyi kendisinde bulur. Bir şekilde fiziksel ya da ruhsal olarak yorulduğunda ise uygun biçimde dinlendiğinde kendisini yeniden dinç, canlı, diri, enerjik, güçlü ve kuvvetli hisseder. Depresyon gelişmeye başladığında ise kişi yavaş yavaş sürecin böyle yaşanmadığını, ne yaparsa yapsın eskisi gibi kendisini dinlenmiş hissedemediğini görür. Eskisine göre çabuk yorulmaya başladığını hisseder. Depresyon ağırlaştığında ise yataktan kalkacak gücü kendisinde bulamaz. 

Son zamanlarda kendisini her zamankinden daha yorgun, argın, halsiz, bitkin, takatsiz, enerjisiz, dermansız, güçsüz ve kuvvetsiz hissedenler  depresyon yaşıyor olabileceğini mutlaka düşünmelidirler.

Güncelleme: 26.01.2021

Prof. Dr. Erol Özmen
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi
Psikiyatri Anabilim Dalı

Muayenehane:
Talatpaşa Bulvarı, No: 50, Dora Apt, Kat: 3, Daire: 3, Alsancak, İzmir
Yüz yüze ya da  online görüşme randevusu için telefon : 0 542 236 13 54