Psikoloji & Psikiyatri

Psikoloji ve psikiyatrinin internet adresi

Kişisel Sorumluluk

Uzman Psikolog Zehra Erol

Kişisel Sorumluluk Zehra Erol e1507469485406 - Kişisel Sorumluluk
Kişisel sorumluluk duygusu çoğunlukla üzüntü veren rahatsız eden deneyimler sonrası sorguladığımız bir kavram. Yaşamın ilk yıllarında anne veya bakan kişinin aldığı sorumluluklar, büyümeyle birlikte kişinin kendisi tarafından üstlenilmeye başlar. Fiziksel ve duygusal ihtiyaçları karşılamak için kişi kendisi de çabalar. Zamanla kendi üzerinde düşünerek de süreç şekillenir.

Kişinin hedefleri, yaşam içinde yapmak istedikleri, ilişkilerini anlama çabası üzerinde sorgulamalar başladığında kişi kendi sorumluluğu ile ilgili önemli bir adım atmış olur. Bireysel farklılıklar, geçmiş yaşantılar ve inançlar kişisel sorumluluğun nasıl algılandığını da belirler.

Her bireyin yaşam içinde kendine özgü duygu ve düşünce biçimi vardır. Kişinin yaşadığı olaylara da tepkisi kendine özgü yaşam penceresindendir. Daha erken yaşlarda sorumluluktan bahsedildiğinde anne, baba, kardeş gibi yakın ilişkide bulunan kişilere duyulan sorumluluk duygusu akla gelir. Yetişkinliğe doğru süreç ilerledikçe, bağımlılıklar azalıp kendi kararlarınızı vermeye başladığınızda ne kadar çevrenin etkisi dile getirilse de yaşanan olayların alınan kararların sorumluluğunun kişiye ait olduğu vurgulanır. İlişki içinde olduğumuz insanlara hissedilen sorumluluk duygusu yanında; kendimize ve yaşadığımız dünyaya karşı sorumluluk duygusu da oldukça önemlidir. Kişisel sorumluluk kişinin yaşam içinde kendisiyle ilgili sorumluluk alabilmesi, kendine yeni yönler katarak geliştirebilmesidir. Bu kişinin fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarının tatmin edilmesi, öz bakımı ve kişisel gelişimini içerir.

Kişisel sorumluluk alabilen kişiler;

-Yaşanan olaylarda kendi payını anlamaya çalışır. Sonucu ne olursa olsun davranışlarının sorumluluğunu alabilirler. Olayın sonucunda açığa çıkan üzüntü, kızgınlık ve öfke gibi zorlayıcı duygularla baş edebilirler.

-Başkalarından farklı olmanın etkilerini kabul ederler.

-Kendi kapasitelerini anlamaya, geliştirmeye çalışırlar, üretkendirler.

-Yaşamı ve kendi üzerinde düşünmeye zaman harcarlar. Kişisel gelişim içinde emek harcanması gerektiğini bilirler. Yaşamını, kendini anlamak, zenginleştirmek ve geliştirmek için çaba harcarlar.

-Kişi kendini yönetme ve kontrol etmenin yaşamı üzerinde etkili olacağını görür ve bu beceriye sahip olduğunu ve geliştirilebileceğini bilir. Bunu sağlayabilmek için de çaba sarf eder. duygu ve dürtü kontrolü için çaba harcar.

-Yaşanan olumsuzluklarla başa çıkmak için dışsal desteklere ihtiyaç duysalar da, içsel kaynaklarını kullanabilirler.

 

Uzman Psikolog Zehra Erol

www.zehraerol.com

Yazılı olarak izin alınmadan alıntı yapılamaz.

Uzman Psikolog Zehra Erol’un diğer makaleleri için lütfen tıklayınız