Psikoloji & Psikiyatri
Psikoloji ve psikiyatrinin internet adresiKadın Erkek İlişkilerinde Anlaşılamamak
Uzman Psikolog Zehra Erol

Kadın erkek ilişkilerinde anlaşılamamak en sık rastlanılan sorunlardan biri.. Anlaşılma arzusu aslında tüm insan ilişkilerini de kapsayan bir konu. Anlaşıldığını hissetmek bireyi iyi ve güvende hissettirir.
Anlaşılmadığımızı zaman zaman farklı cümlelerle ifade ederiz. Söylüyorum anlamıyor mu? Başka nasıl söyleyebilirim ki?
Söylediğimi duydu ama yine kendi bildiğini yapıyor. Artık tahammülüm kalmadı sanki ben yokmuşum gibi davranıyor gibi farklı cümleler bazı ilişkilerde sık tekrarlanabilir.
Konuşmak kendimizi ifade etmek en güçlü yanlarımızdan biri. Ancak bazı durumlarda kendini anlatmak yetmiyor. Anlatılanlar yetersiz kalır. Kadın erkek ilişkilerinde anlaşılamamak en çok hangi durumlarda karşımıza çıkar?
- Bazı kişiler kendisini kusursuz görür veya kusursuz olduğunu göstermek ister. Karşısındaki kişi isteğini, neye ihtiyaç duyduğunu söylese de bu kişiler söylenenleri eleştiri gibi algıladığı için sizi adeta duymaz . Farklı şekillerde de anlatılsa bu kişiler karşı tarafın gereksinimlerinden çok kendi nasıl göründüğüne fazla odaklı olmaları iletişimi zorlaştırır.
- Diğer bir durumda kişinin kendi bir hedef belirler. Bu amacını gerçekleştirene kadar adeta gözler kör, kulaklar sağır olur. Çevreden gelen tepkileri umursamaz, zaten eleştirileceğini düşündüğü konuları da paylaşmaz. Ne zaman hedeflediği şeyin kendisine zarar verdiğini gördüğünde ancak durur. “Duvara çarpmak” deyimi bu kişiler için geçerlidir.
- Sevgi ihtiyacı yoğun olan adeta sevgiye bağımlı kişiler vardır. Bunlar sevildiklerini hissettiklerinde karşısındaki kişi ile birlikte olmaktan keyif alırlar. Ancak herhangi bir olumsuzluk karşısında hızlı bir şekilde sevilmediklerini hissedip ilişkiyi terk edebilirler. Karşısındaki ona yakın davrandığında, ilgi gösterdiğinde, ihtiyaçlarını giderdiğinde oradadır. Bu olmadığında birdenbire kaybolabilir ve kendisine ilgi gösteren başka biri ile yeni bir ilişki başlayabilir.
- Kaygı bozuklukları, depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklar kişinin dikkatini, düşünme biçimlerin olumsuz etkilediğinden söylenenleri kavramak ister istemez zorlaşır. Örneğin;Depresyonda da kişi karamsar, mutsuz, hedefsiz ve gelecekten umutsuzdur. Dikkatini odaklayamaz. İnsanlarla konuşmak bile bazen çok zordur. Günlük işlevlerini yapmak güçtür. Psikiyatrik sorunlarda da ilişki problemleri sıklıkla görülür.
İlişkileri bozan temel sorunlar
-Kendine toz kondurmamak
-Hep “ ben” demek
-Hep “ben yanlış yapmışımdır” demek
-Sınırsızca vermek-sınırsızca talep etmek
-Dırdır etmek-Dırdır ettirmek
-Tartışmak yerine kavga etmek
-Duyguları reddetmek
Uzman Psikolog Zehra Erol
Yazılı olarak izin alınmadan alıntı yapılamaz.
Uzman Psikolog Zehra Erol’un diğer makaleleri için lütfen tıklayınız