Psikoloji & Psikiyatri

Psikoloji ve psikiyatrinin internet adresi

Orta Yaşların Sonunda Yaşanan Depresyon

Uzman Psikolog Zehra Erol

Orta Yaşların Sonunda Yaşanan Depresyon Zehra Erol e1506073277570 - Orta Yaşların Sonunda Yaşanan Depresyon
Orta yaşların en önemli psikolojik gelişim hedefi üretkenliktir. 30’lu yaşların sonu 60’lı yaşların başında en büyük stres kaynağı üretkenliği sınırlayan iş ve ilişki problemleridir. İş yaşamında, sosyal yaşam ve yakın ilişkilerde üretkenlik merkezli hedefler vardır. Üretkenlik; iş yaşamında o güne kadar elde edilen birikimlerin daha genç bireylere aktarılması,

-Bireyin o güne kadar elde edilen bilgi birikimini deneyimlerini değerlendirileceği imkan ve konuma sahip olması önemli hale gelir.

Yakın ilişkilerde çocuk sahibi olmak, onlara rehberlik etmek, çocukların uyumlu ve bilinçli olduğunu görmek, sosyal yaşamda ise deneyimlerle edinilen bilgi birikimini paylaşmak üretkenliğin parçasıdır.Üretken olamama orta yaşların sonunda yaşanan depresyon nedenlerindendir.

Kendini yeteri kadar üretken hissetmeyen, var olan konumu ile deneyimleri arasında dengesizlik olduğuna inanan kişide bu durumun yarattığı çatışma uzun süreli olduğunda bu dengesizliğin yarattığı mutsuzluk depresyona dönüşebilir.Var olan bilgi birikimini, kapasitesini kullanamayan kişi kendini verimsiz, önemsiz hisseder. Kişinin bu duruma verdiği tepki kişinin sorunlarla mücadele etme stratejileri yanında, yaşanan olayların bağlamına, ailenin desteğine ve kişinin bireysel özelliklerine de bağlıdır.

 

Uzman Psikolog Zehra Erol

www.zehraerol.com

Yazılı olarak izin alınmadan alıntı yapılamaz.

Uzman Psikolog Zehra Erol’un diğer makaleleri için lütfen tıklayınız