Psikoloji & Psikiyatri
Psikoloji ve psikiyatrinin internet adresiEvlilikte Yalnızlık
Uzman Psikolog Zehra Erol

Çünkü hayatınızda biri olmadığında yalnız hissetmek doğal gelir. Sorumlulukları paylaşacak, size destek olacak, ilgi gösterecek kimse yoktur. Ancak evlendiğinizde bunu paylaşabileceğine inandığınız sevgi ve ilgi beklediğiniz kişiden bu gelmeyince daha zorlayıcı olur. Eğer kendinizi yalnız hissediyorsanız ve bu yalnızlığı aşmak için evlenmek bir çözüm değildir. Bu nedenle evlenmek zarar verecek bir ilişkinin başlangıcına neden olabilir, bu da daha büyük sorunları doğurur. İşler evliliğinizde düşündüğünüz gibi gitmediğinde yeterli destek göremediğinizde, beklentileriniz gerçekleşmediğinde yalnızlığı daha fazla hissedebilirsiniz.
Evlilikte yalnızlığın nedenleri;
-Fiziksel yakınlığın yetersizliği; Özellikle eşinin eve geç gelmesi, birlikte geçirilen zamanın azlığı, yetersiz fiziksel temas (dokunma, kucaklama vb..)
-Sorumlulukların paylaşılmasında dengesizliği; Çocukların okulu, bakımı, ev işleri, evle ilgili ödemelerin yapılması, çocukların sorunlarının çözülmesi konusunda yeterli desteği görememek.
–İş yaşamının zorlukları; Çalışan kadınlarda çalışma sürelerinin uzunluğu nedeniyle eve, ilişkiye ve arkadaşlarına ayıracağı zamanın yetersizliğinin yarattığı sorunlar. Eve geldiğinde ev işlerine ve çocuklara eşin destek vermemesi nedeniyle yaşanan zaman kısıtlılığı.
-Duygusal ihtiyaçlar ve değerli hissetme; Çiftler arasında sevinç, mutluluk, öfke, sevgi vb..duygularının yaşanmasına neden olan temasların yetersizliği. Güçlü duygusal bağ olmadan ilişkinin devam etmesi oldukça zordur. Duyguların paylaşılması ve duygusal ihtiyaçlarının dikkate alınması da kişiye değerli hissettirir.
-Duygusal istismar; Duygusal istismar dendiğinde eşi tarafında sıklıkla eleştirilmek, aşağılanmak, hakaret edilmesi, isim takmak, yaptıklarının beğenilmemesi, takdir edilmemesi akla gelir. Duygularını ifade ettiğinde alay etmek. Diğer insanlarının yanında aşağılamak, hakaret etmek de bunun içindedir.
-Karşınızdakine suçluluk hissettirerek istediklerinizi yaptırmak. Yaptığınız şeylerinde hiç bir zaman yeterli olmadığına dair size mesaj vermek. “Çok hassasın”, Çok abartıyorsun”, “Ne var ki bunda” diyerek kişi kendi yaptığı davranışın çok da önemli olmadığı mesajını vererek davranışın karşı tarafa etkisini azaltma çabasına girer.
Evlilikte yalnızlık nedeniyle mutsuz ve acı çekiyorsanız bununla baş etmenin en önemli yöntemlerinden biri iletişim becerileridir. Bunun ilk adımı iyi bir dinleyici olmaktır.
-Çiftlerin birbirini dinlememesi oldukça temel bir sorundur. Dinliyormuş gibi görünmek, ilişkinizle ilgili sorunlarınızı eşinize değil arkadaşınıza anlatmak paylaşımları azalttığı gibi ilişkiyi de bozar. Birbirine vakit ayırmak ve birbirinizi dinlemek önemli bir adımdır. Çoğunlukla paylaşımlarda amaç “anlamak değil anlaşılmaktır.
-İlişkiyi besleyecek sosyal ağlar ve faaliyetler oluşturmak önemlidir.Birlikte sinemaya gitmek, ortak arkadaşlarla vakit geçirmek vb..
-Cep telefonu, internet ve televizyona ayrılan vakti eşinizle yapacağınız faaliyetlere kaydırmak.
Uzman Psikolog Zehra Erol
Yazılı olarak izin alınmadan alıntı yapılamaz.
Uzman Psikolog Zehra Erol’un diğer makaleleri için lütfen tıklayınız