Psikoloji & Psikiyatri

Psikoloji ve psikiyatrinin internet adresi

Takıntılı Kıskançlık

Uzman Psikolog Zehra Erol

Takıntılı Kıskançlık Zehra Erol e1507399181259 - Takıntılı Kıskançlık
Kıskançlık kişinin gerçek veya hayali bir tehdit algısına gösterdiği duygusal reaksiyondur. Diğer duygularda olduğu gibi kıskançlık duygusunun yoğunluğunu ve sıklığını anlamak davranışlarınızı yönetmek açısından önemli. Sağlıklı bireyler kıskandıklarında davranışlarını ve düşüncelerini kendisini ve karşı tarafı rahatsız etmeyecek şekilde organize edebilirler. Takıntılı şekilde kıskanç olan kişiler de ise durum farklıdır.

Takıntılı kıskançlıktan kısaca bahsedecek olursak; partnerinizi tanımak, ilişkinizi geliştirmek adına geçmiş ilişkileri ile ilgili merak edip soru sorabilirsiniz ancak bunun için araştırma yapmak, zihninizin sürekli bu konuyla meşgul olması takıntılı kıskançlık göstergesidir. Takıntılı kıskançlıkta kişinin partnerinin geçmişte yaşadıklarına yönelik ısrarlı ve tekrarlayan bir ilgisi vardır. Geçmiş ilişkilerle ilgili soru sormak, partnerinin sosyal medya hesaplarını araştırmak gibi davranışlar için kişi zaman harcar. Gördükleri ile ilgili sorular sorar, geçmişte yaşadıkları ile ilgili bilgi almak ister ve bu davranışlarında ısrarcıdır. Verilen cevaplar kişiyi tatmin etmez, gördüklerini veya anlatılanları abartır hatta bazı bilgileri çarpıtarak kıskançlığına delil olduğunu söyleyerek karşı tarafı zorlar. Takıntılı şekilde kıskanç olan kişilerle birlikte olanlar onların ısrarlı sorularına cevap verdiklerinde karşı tarafın rahatlayacağını düşünürler ancak verilen her bir cevap başka bir sorunun doğmasına ve olayın büyümesine neden olur. Tabi ki ilişkilerde karşı tarafın geçmiş ilişkileri üzerinde düşünmek eşleri rahatsız edebilir. Ancak eğer ısrarlı ve rahatsız eden bir şekilde partnerinizin geçmiş ilişkilerini düşünmeden duramıyorsanız takıntılı kıskançlıktan söz etmek mümkün.

Bu kişilerde; Eşin sadakatsizliğine yönelik şüphe

Eşe yönelik suçlayıcı yaklaşımlar

Telefon veya internet gibi iletişim araçlarının kontrolü

Kendi kıskançlık içeren davranışlarını kabul etmeme ve karşı tarafı suçlama

Kıskançlık nedenlerinin eş için anlaşılır olmaması( Durumun farkında olmayan eşler başlangıçta bu davranışları şaşırtıcı bulurlar. “Nereden çıkardı anlamadım, nasıl böyle düşünür” vb..reaksiyonlar verirler. Aslında eşlerin tepkisi olduklarından farklı algılanmalarına ve karşı tarafın duyguları önemsememesine yönelik durumun yarattığı şoktur.) Bu durumlarda psikolojik değerlendirme ve psikolojik destek oldukça önemli olsa da en önemli zorluk kişinin problemi kabullenmesindeki güçlüklerdir. Psikolojik destek sürecinde bireyin geçmiş yaşantıları, kişilik özellikleri, ilişkinin değerlendirilmesi, aile öyküsü, madde kullanımı gibi konular araştırılır ve üzerinde çalışılır.

 

Uzman Psikolog Zehra Erol

www.zehraerol.com

Yazılı olarak izin alınmadan alıntı yapılamaz.

Uzman Psikolog Zehra Erol’un diğer makaleleri için lütfen tıklayınız