Psikoloji & Psikiyatri

Psikoloji ve psikiyatrinin internet adresi

Farklı Duygular

Uzman Psikolog Zehra Erol

Farklı Duygular Zehra Erol e1507459185712 - Farklı Duygular
Duygular varlığımızı hissettiren, yaşamımızı renklendiren en temel unsurlardandır. Duyguların şiddeti ve yoğunluğu yaşadıklarımızın bizim üzerimizdeki etkisine göre farklılaşmaktadır. Duygular içsel süreçlerdir. Dört temel duygu (kızgınlık, korku, üzüntü ve mutluluk) dışında farklı duygular vardır. Duyguları tanımlamak kendimizi gözlemleyerek mümkündür. Duygularımız sözle ifade edecek kadar belirgin olduğu gibi belirgin olmadığında kendimizi gözlemleyerek de farkına varabiliriz.

Bedensel tepkilerimiz (yüz ifadeleri, ses tonu vb..) ve davranışlarımızı izleyerek duygularımızı anlayabiliriz. Farklı duygular ve bu duyguların çıkış nedenlerinden bazılarından bahsedelim;

Mutluluk: Kişinin önemli bir hedefe ulaşması durumunda, ihtiyaçlarının karşılanması (Arkadaşlarla buluşmak, sınavda başarılı olmak…)

Öfke: Beklentilerinin gerçekleşmemesi, beklenmedik olaylar.

Kızgınlık: Kişinin kasten hedefinize ulaşmanızı engellemesi yargılayıcı yaklaşımlar.

Üzüntü: Değiştirilmesi zor olan ancak kabullenilmesi gereken durumlarda, güçsüz hissetmeye neden olan olaylarda, ölümler, kayıplar, ayrılıklar…

Korku: Aniden ortaya çıkan tehdit edici olaylar.

Kaygı; Sonucu belirgin olmayan rahatsız veya tehdit edici durumlarda

Yalnızlık; Anlaşılmadığınızı hissettiğiniz ortamlarda

Yukarıda belirtilen duygular dışında; hayal kırıklığı, utanç, güven duygusu, merhamet, acıma, yetersizlik, değersizlik, merak, hoşlanma, aşk, özlem, suçluluk, pişmanlık, çaresizlik, umut, kıskançlık, tiksinme, hüzün, kuşku, neşe, tiksinti, keder, nefret, elem, şaşkınlık, sevgi, ümitsizlik gibi duygulardan da bahsedebiliriz. Duyguları kontrol etme güçlükleri sosyal yaşama, iş ve özel yaşama etkisiyle birlikte kişinin özellikle kendini değerlendirmesini de olumsuz yönde etkiler. Duygu kontrolünün terapi sürecinde farklı aşamaları vardır. Bu aşamalar kişinin duygularını algılayabilmesi, tanıması, değerlendirmesi ve sonrasında kontrol edebilmesidir.

 

Uzman Psikolog Zehra Erol

www.zehraerol.com

Yazılı olarak izin alınmadan alıntı yapılamaz.

Uzman Psikolog Zehra Erol’un diğer makaleleri için lütfen tıklayınız