Psikoloji & Psikiyatri

Psikoloji ve psikiyatrinin internet adresi

Doğru Psikoloğu Seçmek

Uzman Psikolog Gizem Pekcan

Doğru Psikoloğu Seçmek Gizem Pekcan - Doğru Psikoloğu Seçmek

Hayatınızda yolunda gitmeyen bir şeyler olduğunu fark ettiniz ve bu durumla daha etkili şekilde baş edebilmek için bir uzman desteği almaya karar verdiniz. Sırada sizin için destek sağlayacak, konusunda uzman ve deneyimli bir psikolog bulmak ve randevu almak olacaktır. Doğru psikoloğu seçmek hem vaktinizden hem bütçenizden hem de emeğinizden tasarruf etmenizi sağlar. Maalesef sektörde, işini kötüye kullanan, eğitimli olmadıkları konularda terapi yapmaya çalışan, insanların hem vaktini hem parasını hem de umutlarını sömüren kişiler her meslek alanında olduğu gibi psikoloji dünyasında da vardır.

Bu nedenle, kendinizi bu gibi kişilerden korumanız ve sizin için en doğru psikoloğu seçebilmeniz için takip etmeniz gereken adımlardan bahsetmek istiyorum.

  • Öncelikle yardım almak istediğiniz konu hakkında kısa bilgiler edinmekle başlayabilirsiniz. Bu konuda size yardımcı olabilecek psikoloji kitapları mevcuttur. Ayrıca internet sitemizin de bireysel terapi, cinsel terapi gibi başlıkları içinden, çeşitli ruhsal hastalıkların tanımlarını ve belirtilerini inceleyebilirsiniz. . Elbette terapi seanslarında probleminizin derinlerine inilecektir. İlk aşamada ihtiyacınız olan, hangi konuda yardım almak istediğinize karar vermenizdir. Amaç yaşadığınız sıkıntıyı tanımlayabilmeniz ve terapiden sağlamak istediğiniz faydaları, değiştirmek istediğiniz yanlarınızı belirlemektir. Bunun için kendi kendinize biraz vakit ayırıp, sorunlarınızın neler olduğu, duygu ve düşüncelerinizi, size göre problemin olası kaynakları ve değişmesini amaçladığınız konuları listeleyebilirsiniz. Böylelikle yardım aradığınız konular için hangi psikoloğun uzmanlık sahibi olduğuna karar vermeniz kolaylaşır.
  • Probleminiz hakkında bir miktar farkındalık kazandıktan sonra psikolog arayışına girmeniz uygun olacaktır. Bu nokta da özellikle dikkat etmeniz gereken nokta başvurduğunuz kişinin mezun olduğu bölümün üniversitelerin “Psikoloji” bölümü olmasıdır (Psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümünden mezun olan kişilerin, ek olarak psikoloji derslerini de almış olmaları ve psikoloji yüksek lisansını tamamlamış olmaları gerekir.)
  • Dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan biri de psikoloğun almış olduğu ek terapi eğitimleridir. Örneğin; ilişkinizde yaşadığınız problemler için çift terapisi almak istiyorsanız, psikoloğun mutlaka çift terapisi eğitimi sertifikasına sahip olması gerekmektedir. Yine aynı şekilde cinsel problemleriniz konusunda destek almak istiyorsanız cinsel terapi, çocuğunuz ile ilgili fikir danışmak ya da problemlere çözüm aramak istiyorsanız çocuk terapisi, oyun terapisi ya da aile terapisi eğitimleri alıp almadığına dikkat etmelisiniz. Bireysel problemlerin terapisi açısından terapiste hangi tekniklerle çalıştığını ve bunların sertifikasına sahip olup olmadığını sorabilirsiniz. Dilediğiniz takdirde psikolog, size almış olduğu eğitimlerin sertifikasını göstermekle yükümlüdür.

Bahsi geçen konulara dikkat ettiğiniz taktirde, sizin için etkili hizmet verebilecek, problemlerinizin çözümünde başarılı sonuçlar elde etmeniz açısından size yol gösterecek bir psikolog bulmanız zor değildir. Tabi ki psikoloğun almış olduğu eğitimler dışında, psikoterapi verilen ortamın sessiz ve rahat olması, psikoloğun ve ortamın size güven veriyor olması, kendinizi sakin ve samimi hissettiğiniz bir terapi ortamını yakalamanız da önemlidir. Eğer ilk görüşmenizde kendinizi rahatsız hisseder ya da size sıkıntı veren bir durumu fark ederseniz bunu psikoloğunuz ile mutlaka paylaşınız.

 

Uzman Psikolog Gizem Pekcan

www.mentalofis.com

Yazılı olarak izin alınmadan alıntı yapılamaz.

Uzman Psikolog Gizem Pekcan’ın diğer makaleleri için lütfen tıklayınız