Psikoloji & Psikiyatri

Psikoloji ve psikiyatrinin internet adresi

Doğum Korkusu ve Terapisi

Uzman Klinik Psikolog Ayhan Altaş

Doğum Korkusu ve Terapisi Ayhan Altaş - Doğum Korkusu ve Terapisi

İnsanların hayatlarında yaşayacakları önemli olaylar öncesi bazı kaygılar yaşarlar. Bu önemli olay öncesinde etrafından duydukları ise bu kaygının daha da artmasına neden olabilir. Doğum ise kadınların hepsinin hem heyecanlandığı hem de kaygılandığı bir olaydır.

Doğum Korkusu

Etrafımızda ki kişilerden duyduğumuz şeyler bizim yaşadığımız kaygıyı artırmaktadır. Doğum esnasında ağrı yaşanacağı bir gerçekliktir. Bu ağrıyı azaltmak için farklı tıbbi müdahaleler yapılmaktadır. Bu müdahaleler yaşanacak ağrıyı hafifletecektir. Yaşanacak ağrı bazen insanın gözünde o kadar büyür ki gerçekçi olmayan boyuta ulaşır. Bu noktada doğum korkusu, fobisi ortaya çıkmaktadır. Buna tokofobi denmektedir.

Hangi noktada doğum korkusu fobi boyutuna ulaşır?

Aşırı evhamlı, doğum ile ilgili kötü deneyimleri olan veya etrafında kötü hikayeler dinlemiş kişiler doğumla alakalı kaygılarını kontrol dışına çıkmasına neden olmaktadır. Doğum esnasında ortaya çıkacak ağrının yanı sıra bebeklerine veya kendilerine kötü bir şey olacağı düşüncesi de bulunmaktadır.

Doğum korkusunun nedenleri nelerdir?

Yaşadıkları olaylar sonrası öğrenilen korkuların yanı sıra kişinin kaygı ve ağrı eşiğinin düşük olması tokofobiye neden olmaktadır. Bilinmeyen bir durum herkeste kaygı oluşturur fakat kişilik yapısı kaygıya yatkın olan kişiler bu durumlara daha yoğun tepkiler vermektedir.
Doğum deyince çoğu insanın zihninde canlanan çığlık çığlığa doğum yapmayan çalışan ve acı çeken bir kadın… Televizyonlarda haberlerde sıklıkla da bu konularla alakalı kötü deyimler duyan gören kişiler mevcut kaygının daha fazla artmasına neden olmaktadır.

Anne olmayan henüz hazır olmayan ve bir çocuğun sorumluluğunu alamayacağını düşünen anne adaylarında da buna benzer korkular oluşmaktadır.

Doğum korkusu nasıl yenebiliriz?

Bu korkuyu fark ettiğiniz andan itibaren terapiye yönelebilirsiniz. Tokofobi terapi ile atlatılabilecek bir psikolojik rahatsızlıktır. Korkuyu fark ettiğiniz anda terapiye başlarsanız kısa sürede bu kaygıları kontrol altına alabilirsiniz. Aşırı korku çocuğa da yansımaktadır. Bu anlamda hamileliği ve doğumu sağlıklı geçirmek hem anne hem de çocuğun sağlığı açısından önemlidir. Fiziksel gevşeme ve nefes egzersizleri korkuyu azaltabilir. Doğum esnasında yanlarında güvenecekleri kişilerin olması da kaygıyı azaltma açısından fayda sağlayacaktır. Doğum korkusunu azaltma açısından önemli olan bir diğer konu ise doğum esnasında ortaya çıkacak ağrıya odaklanmak yerine doğum sonlandığında kucağınıza alacağınız o dünyalar tatlısı bebeğinize odaklanabilirsiniz.

 

Uzman Klinik Psikolog Ayhan Altaş

www.bursapsikologum.com