Psikoloji & Psikiyatri
Psikoloji ve psikiyatrinin internet adresiPanik Atak Analizi
Dr. Ahmet Türker (Klinik Psikolog)

Panik atak özellikle son dönemde adından çokça söz edilen ve insanların yaşamına girdiğinde büyük oranda günlük yaşamı çekilmez kılan psikiyatrik bir sorun olarak bilinmektedir.
Panik atak bir anksiyete bozukluğu olmakla beraber, belirtileriyle bir fizyolojik hastalık korkusu ortaya çıkarmasıyla diğer sorunlardan kendisini ayırt eder. Çoğu kez de bir acil servis veya kardiyoloji uzmanından “fiziksel bir sorun yok, psikiyatri uzmanına başvurun” ifadesiyle ortaya çıkarılır.
Aşağıdaki yazıda panik atak tüm yönleriyle ele alınarak, hem özellikleri ve hem de bunu yaşayan bireylere oldukça yararlı öneriler getirmektedir.
– Panik atak tehlikesi ile ilgili olarak, kaçınma düzeneğinin analizini yapın. (Nerelere gittiğimde panik atak yaşıyorum, nerelerde olmuyor, vs.)
– Belirtilere odaklaştığınızda, gözünde büyüyen özellikler nelerdir?
– Gelmeden önce, panik atak belirtileri nelerdir?
– Kişiler genelde, panik atakları yakın bir zamanda vuku bulacak bir delilik veya ciddi bir hastalığın başlangıcı olarak kabul ederler.
– Panik atak yaşayan çoğu kimse, delirmekten içten içe korkar. Çığlıklar atarak etrafta koşacaklarından, toplum içinde elbiselerini yırtacaklarından veya çocuklarını pencereden atacaklarından korkarlar.
– Panik atak hastalarında beslenme, spor ve dinlenme genelde yanlış yargılar üzerine kurulmuş, düzensiz veya bozuktur.
– Fazla miktarda adrenalin bulunmasının yan etkisiyle; korku, endişe ve panik duygusu yaşanabilir. Etrafınızda belirgin bir tehlike görmediğinizde ise; ölmekte, delirmekte veya bilinçaltında korkunç şeyler olduğunu düşünebilirsiniz. Bu da daha fazla korkuya ve endişeye neden olarak, olayı tekrar tetikler ve sonuçta panik atak yaşanır.
– Beslenmede basit şeker alımını (tatlılar, şeker, çikolata, kek, vs), kafein alımını (kahve ve çay), sigara kullanımını azaltarak; daha düzenli beslenmeye dikkat etmek (sebze – meyve ağırlıklı, kalsiyum ve vitaminlere dikkat ederek, sık sık ama az az yiyerek, mümkün olduğunca katkısız yiyecekleri seçmek) gerekir. Beslenme İlkeleri:
- Meyve ve sebze tüketimini arttırın (Meyve suyu yerine meyve tüketin).
- Öğütülmemiş hububat yiyin (kepekli ekmek, vb.).
- Fasulye ve bakliyat çeşitleri yiyin.
- Şekeri mümkün olan en aza indirin (Çikolata, tatlı, şeker, kek ve benzeri cinsinden mümkün olduğunca uzak durun).
- Küçük öğünlerle daha sık yiyin (4 – 5 kez azar azar).
- Kafeinden (kahve ve çay) uzak durun.
- Her gün 6 – 8 bardak su için.
- Yediğiniz yağlara dikkat edin. Sıvı yağ, yağsız süt, vb tüketin.
- Tuz kullanımını asgariye indirin. Daha çok ot ve baharat çeşidi kullanabilirsiniz.
- Farklı yiyecekler yiyin.
- B vitamini eksikliği panik atak oluşumunda etkin rol oynar. Bu nedenle B vitamini ve günlük yaklaşık 1200 mg kalsiyum alınmalıdır. Ayrıca korkulan yerlere gidilmeden önce; elma, armut, portakal, kavun, kivi, vs. yemek uygun olacaktır.
- Kahvaltı önemli bir öğündür, aynı zamanda sizi güne hazırlayan bir uğraşıdır. Kahvaltısız evden çıkmamayı kendinize prensip edinin.
- Hızlı ve fazlaca nefes alıp – veren kişilerde panik atağı andıran belirtiler ortaya çıkar. Bu artan karbondioksit oranının dengeye alınması için gerekli bir süreçtir.
- Onlardan kaçmaya çalışma, yüzleş
- Onları olduğu gibi kabul et
- Kendini sıkıp, bunaltma; rahat bırak
- Problemlerin çözümü ve geçmesi için, onları zamana bırak
- Aklınıza gelen düşünceleri düşünmemek için verilen çaba boşunadır. Ne kadar düşünmemeye çalışırsanız, o kadar çok aklınıza gelir ve rahatsızlığınız artar. En iyisi biraz zaman ayırarak, ayrıntılı olarak düşünmek ve analiz etmektir.
- Karından nefes alma tekniği
- QR – Altı saniyelik rahatlama molası
- Sakinleştirici bir taş
- İki dakikalık rahatlama molası
- Beş dakikalık rahatlama molası
- Yarım saatlik rahatlama molası
- Sesli meditasyon
- Derin rahatlama denetimi gibi rahatlama teknikleri uygulanabilmektedir.