Psikoloji & Psikiyatri
Psikoloji ve psikiyatrinin internet adresiKararsızlık ve Güçsüzlük

İlişki bilimi diye tıp da uzmanlık mı varmış? Bir hukuğu mu varmış cocuk olmanın? Yaşamanın büyümenin bir alıştırması bir kursu bir eğitimi mi oxford’u mu varmış ki biz katılmadık arkadaş? Bir alıştırma yapamadık; deneyemedik? Sınadık olmadı bir daha mı yaşayalım diyebiliyoruz? Hayat bir defalık değil mi?
Biz insanlar, adem olarak evrensel oluşumuzu kanıtlayan bir çok yönümüz olduğunu biliriz. Karmaşıklık ve kararsızlık döngüsü içinde var olmaya çabalayan, bir varlık olarak gücümüzün sınırlarını test ederken buluruz kendimizi her an. Kendi çaresizliğimizi gördüğümüz an belki de bir an, diğerlerinin varlığının sınırlarını çizeriz. Bizim için öteki hem ulaşılmaz, gücüne erişilmez birisi iken, an gelir onun gücünün ötesine geçebileceğimizi denerken buluruz kendimizi. Kendi güçsüzlüğümüzde kaybolmayı denerken, diğerini ya abartılı biçimde güçlü sayar, ona eğiliriz, ya da onu değersileştirerek, güçsüzlüğünü ilan ediveririz her an. Kimin gücü kimin güçsüzlüğü birbirine karışır giderek. Demek adem oğlu, güç ve güçsüzlük arasında, yaşamla ölüm arasında bir git gelin içindedir. Bir yandan güce ulaşmak demek, yaşamda kalmak demekse, diğer yanda güçsüz olmak demek ölmek demek. Toplumsal olarak gücün yakınında olma eğilimimiz, güçlü hissetmek demek değimli? Sosyal bir grubun üyesi olmak bizim güçsüzlük ve çaresizliğimizin sığınakları değil mi?
Kendi gücümüzün sınırlarını ararken, güçsüzlüğümüzü bir başka kişide, düşüncede, bir liderde dindirmeye çalışmak, nihai olarak bize ne yararı olacaksa, güç ve otoritemizi de başkalarına dayatmak o kadar yararsız olacaktır. Gücünüzün ve güçsüzlüğünüzün her daim bilincinde olmanız dileklerim.
Klinik Psikolog Ali Bıçak
Yazılı olarak izin alınmadan alıntı yapılamaz.
Klinik Psikolog Ali Bıçak’ın diğer makaleleri için lütfen tıklayınız