Psikoloji & Psikiyatri

Psikoloji ve psikiyatrinin internet adresi

Zihnin İşleyişi Nasıl Bozulur?

Uzman Klinik Psikolog Ayhan Altaş

Zihnin İşleyişi Nasıl Bozulur Ayhan Altaş - Zihnin İşleyişi Nasıl Bozulur

Zihin çözüm odaklı çalışır ve var olan bir sorunu çözmek ister. Sizi rahatsız eden bilgilerin zihninize sürekli gelmesi aslında çözüm ile alakalıdır. O bilgiye karşı sizi duyarsızlaştırmaya ve sorunu çözmeye çalışır. Duyarsızlaştırmak için bilgiyi bilince çağırır. Siz o bilgiden rahatsız olduğunuz için onu zihninizden atmaya çalışırsınız. Bu da bilinçli zihninizin çözüm yoludur ve burada çatışma yaşarsınız.

Normalde zihin var olan veya sonradan ortaya çıkan sorunları çözme becerisine sahiptir. Normal bir akış vardır ve o akış sizin probleminizi çözecektir. Nasıl ki bedenin kendini iyileştirme özelliği varsa ruhunda kendini iyileştirme özelliği vardır. Bu akış içinde, yaşadığınız duygusal sorunları daha hızlı çözmek adına veya o duygusal yoğunluk ile baş başa kalmak istemediği için bilinçli zihniniz duygunun verdiği rahatsızlıktan kaçmak adına sürece müdahil olur.

Bu müdahale sonrası artık bir sorunumuz vardır ve çözülmesi gerekir. Çünkü bu müdahale normal akışı bozar. Normal akış bozulduğunda ise kişi sorun yaşamaya başlar. Normal akış sizi rahatsız eden konuyu zihne çağırır ve onu duyarsızlaştırmayı hedefler. Fakat bu duyarsızlaştırma aşaması sizde rahatsız edici bazı duyguları tetiklediği için bundan rahatsız olursunuz. Bu rahatsızlık ile baş edemeyen bilinçli zihin size derki duyarsızlaştırma aşamasını sonlandır çünkü bu sana zarar veriyor ve tehlikeli…

Peki bilinçli zihin duyarsızlaştırma aşamasını nasıl sonlandırır? Bilinçli zihne göre zihne gelen rahatsız edici konuyu zihinden atmaya gerekir. Bunun içinde rahatsız edici konuyu zihinden atmaya çalışır. Zihinden atma işlemi ise bilinçli zihnin düşündüğü gibi olmamaktadır. Bilinçli zihin rahatsız edici konuyu zihinden uzaklaştırdığında kaybolacağını düşünür fakat öyle olmaz. Zihni bir uzay boşluğu gibi düşünün rahatsız edici konu zihinden uzaklaşsa da kaybolmamaktadır. Fakat bilinçli zihnin hedefi onu yok etmektir. Yok etmeye çalışmasına rağmen yok olmayınca da paniklemeye ve daha fazla kaygılanmaya başlar. Normal akış sorunu çözmek için rahatsız edici konuyu zihne çağırdığında ise bilinçli zihnin bundan daha fazla tedirgin olur ve çözüm olduğunu bildiği zihinden atma yöntemini kullanır.

Bilinçli zihin, başka bir yöntem bilmediği için ve bunun çözüm olacağını düşündüğü için sürekli zihinden yok etmeye çalışır. Bu karmaşa ise sorunun daha da büyümesine neden olur.

Burada bizim çözüm olarak sunduğumuz ise normal akışın devam etmesidir. Fakat bu normal akışın devam edebilmesi için bilinçli zihnin ikna olması gerekir. Bilinçli zihin rahatsız edici konuya karşı aşırı hassas hale geldikten sonra ise bundan uzaklaşmak için daha güçlü ve daha rahatsız edici şeyler yapar. Fiziksel belirtilerle (kalp çarpıntısı, terleme, titreme, ateş basması vs.) ve olumsuz düşüncelerle (bu tehlikeli, kötü birşey olacak, öleceksin, delireceksin, bayılacaksın vs.) normal akışı sabote eder. İkisininde amacı kişiyi korumaktır fakat bilinçli zihin normal akışı düşman olarak görür. O yüzden sürekli duyarsızlaştırma işleminden kaçmaya çalışır. Psikoterapiler bilinçli zihni ikna etmeyi hedefler. Bilinçli zihin sorun olmadığına ikna olduğunda ise iyileşme gerçekleşir. Bilinçli zihin ne kadar bu süreçte hassaslaşmış ise ikna edilmesi de o kadar zorlaşır.

Bu işleyişten dolayı biz normal akışı bozulmuş kişilere sürece müdahale etmemelerini öneririz.

Üzülüyorsanız üzülün, öfkeleniyorsanız öfkelenin, korkuyorsanız korkun normal duygularınızı yaşayın ve sonra göreceksiniz ki bu duygular daha hızlı bir şekilde normalleşiyorlar.

 

Uzman Klinik Psikolog Ayhan Altaş

www.bursapsikologum.com