Psikoloji & Psikiyatri

Psikoloji ve psikiyatrinin internet adresi

Boşanma Kararı Vermeden Önce

Uzman Psikolog Beyhan Budak
boşanmasüreci e1448714947913 - Boşanma Kararı Vermeden Önce
Hiç kimse boşanmak için evlenmez. Herkesin, evliliğe başlarken, hayalleri, geleceğe ilişkin planları ve mutluluk beklentileri vardır. Bu yüzden, düğünler neşeli olur. Çünkü güzel bir gelecek bizi bekliyordur. Fakat hayat her zaman planlandığı gibi ve beklentilere uygun olarak gelişmeyebilir. Evlendikten sonra, işler yolunda gitmeyebilir ve belirli bir noktadan sonra, evliliğinizi sonlandırmak isteyebilirsiniz. Evliliğe başlarken çoğunuz fark etmişsinizdir, evlilik aslında iki kişi arasında olmaktan çok, iki aile arasında gerçekleşir. Boşanma da buna benzer.
Eğer boşanma sürecinizin sadece iki kişi arasında geçeceğini düşünüyorsanız, büyük ihtimalle yanılıyorsunuz demektir. Artık evliliğinizde, son durağa geldiğine inanıyorsanız ve boşanmayı düşünüyorsanız, aşağıdaki maddeler, bu süreçte size yardımcı olabilir:
  • Duygusal anlarda ani karar vermeyin. Boşanmaya, o an için gelişen bir tartışmadan sonra karar verdiyseniz, bunu eşinize sözel olarak ifade etmeden önce, öfkenizin geçmesini bekleyin. Belki de boşanma isteği sadece o anki öfkenizle ilgilidir. Sakinleştiğiniz zaman, bu kararınızdan vazgeçebilir ve söyledikleriniz konusunda pişman olabilirsiniz.
  • Eğer evliliğiniz, yeni sayılabilecek düzeydeyse, ufak anlaşmazlıkların yaşanması sizi evliliğinizin geleceği hakkında ümitsizliğe düşürmesin. Evliliğin özellikle ilk yıllarında bu tarz anlaşmazlıkların yaşanması sık yaşanan bir durumdur.
  • Boşanma kararınızdan emin olun.”Evliliğiniz için yeterince fedakârlık yaptınız mı, eşinizi seviyor musunuz, probleminiz eşinizle mi yoksa aileler ile mi, boşanmak şu an yaşadığınız problemlere çözüm olacak mı, boşandıktan sonra nasıl bir hayat bekliyor beni, evliliğinizin kurtarılma ihtimali var mı, problemlerin tek sebebi eşiniz mi yoksa iki tarafında bu durumda rolü var mı?” Bu tür soruları kendinize sorarak boşanma kararınızı değerlendirebilirsiniz.
  • Gerçekçi olun. Boşanmanın sonucunda, hayatınızda değişmesini beklediğiniz şeyler konusunda gerçekçi olun. Gerçekleşmesi zor olan beklentiler, hayal kırıklığına sebep olabilir.
  • Kararınızın olgunlaşmasını bekleyin. Boşanmaya karar verdikten sonra, bu karar içinizde olgunlaşana ve kesinleşene kadar, bu durumu etrafınızdaki insanlarla paylaşmayın. Eşinizle anlaşmaya çalışın. Boşanma konusunda eşinizle birlikte hareket edebiliyorsanız(bu, bizim toplumuzda sık rastlanılan bir durum değildir), boşanmayı kendi aranızda, aileleri karıştırmadan halledebilirsiniz.
  • Boşanma sonrasına ilişkin planlarınız olsun. Boşanma sonrasında, özellikle kadınların, nasıl geçinecekleri, nerede kalacakları, velayet konularında planları olması hayatı kolaylaştıracaktır.
  • Haklarınızı Öğrenin: Boşanma süreci hakkında hukuki danışmanlık alın. Eğer maddi durumunuz müsait değilse, bulunduğunuz şehrin barosundan adli yardım talep edebilirsiniz.
  • Çocuklarınızı unutmayın. Boşanma sürecinin, çocuklar açısından yıpratıcı olacağını aklınızdan çıkarmayın.Bazen eşler kendi aralarındaki sorunlara o kadar odaklanırlar ki, çocuklarının bu süreçten nasıl etkilendiklerini tam anlamıyla fark edemezler.
Uzman Psikolog Beyhan Budak http://www.fenomenpsikoloji.com