Psikoloji & Psikiyatri

Psikoloji ve psikiyatrinin internet adresi

Bruksizm – Diş Gıcırdatma

dişgıcırdatma e1448868806414 - Bruksizm - Diş Gıcırdatma

Bruksizm nedir ?

Çene kaslarının istemsiz bir biçimde kasılması sonucunda alt ve üst çene dişlerinin birbirine sürtünmesi ile ortaya çıkan ve halk arasında diş gıcırdatma ya da diş sıkma olarak tanımlanan klinik tabloya bruksizm denir. Gece ya da gündüz oluşabilmektedir.

Bruksizm yaygın bir sorundur. ve her beş kişiden birinde görülmektedir.

 

Bruksizm belirtileri

Çene kaslarında uzun süreli kasılma ve  alt ve üst çene dişlerinin birbirine sürtünmesi nedeniyle bruksizm yaşayan kişilerde diş ağrısı, çene ağrısı, baş ağrısı, çene kaslarında ağrı ve sertlik, ağzı rahat açamama gibi yakınmalara çok sık rastlanmaktadır.

Bruksizm neden ortaya çıkar

Günümüzde bruksizmin neden ortaya çıktığı kesin olarak bilinmemektedir. Diş hekimliği, nöroloji ve psikiyatri ile ilgili hastalıklar ve bozukluklar ile çeşitli ilaçlar bruksizme yol açabilmektedir.

Diş eksiklikleri, diş yapısındaki bozukluklar,

Bruksizmin zararları

Bruksizm sonucunda dişlerde aşınma, kırılma ve sallanma oluşabilmektedir.

Bruksizmin tedavisi

Bruksizmin tedavisinde ilk aşama bruksizmin nedenini belirlemektir.  Fakat nedeni ne olursa olsun bruksimin tedavisinde diş hekimliği uygulamalarına sıklıkla gereksinim duyulmaktadır.

 

Kaynak:
Bulut, A. C., & Atsü, S. (2012). Bruksizm Tanı ve Tedavisinde Güncel Yaklaşımlar. Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi14(1), 20-25.