Psikoloji & Psikiyatri
Psikoloji ve psikiyatrinin internet adresiÇocuklarda Uyku Problemi
Klinik Psikolog Çağla Ulaş

Çocuk anne/ babasıyla veya ‘’ikisinin arasında’’ uyumaya alıştırılmamalıdır. Bazı ebeveynler bunu normalleştirse de bu durum çocuğunuz için sakıncalıdır ve bireyselleşmesini engellemektedir. Çocuğun ısrarları üstünde tahammülü tükenen ebeveynler çareyi çocuğun yanında uyumakta ararlar veya çocuğu kendi yanlarına alırlar. Bu tür davranışlar çocuğu bir çok yönden etkilemektedir. Bu sebepten dolayı çocuğun odası ( eğer eviniz buna yer sebebiyle müsait değilse ) muhakkak yatağı ayrı olmalıdır. Çocuğunuzun ayrı odada olmasından endişe duyuyorsanız telsiz alıp çocuğunuzun yanına / odasına koyabilirsiniz. Böylece çocuğunuz her han gibi ses çıkardığında sizde duyacak, müdahale edebileceksiniz.
Çocuğunuzu yanınızdan ayırdığınızda ( odasına / yatağına ) alıştırmaya çalıştığınızda yanına istediği farklı bir nesne koyabilirsiniz. Bu bir oyuncak, battaniye veya anne/babasına ait bir eşya olabilir. Bu çocukta güven oluşturacaktır bu sebepten dolayı bu nesne zaman içinde yok edilmeye çalışılmamalıdır. Bunun çocuk üzerinde olumsuz bir etkisi olmayacaktır. Çocuğunuzun belirli bir nesneye bağlı olmasının sebebi o nesneyle başka bir şeyi bağlaştırıp birleştirmesinden dolayı olduğu unutulmamalıdır.
Çocuğunuzun neden uyumak istemediğini anlamaya çalışın. Altta yatan birçok sebep olabilir. Bu süre zarfında çocuğa olan tutum, davranış ve üslup çok önemlidir.
Not: uyku problemi sadece psikolojik olmaya bilir. İhtiyaç halinde Bir nörolog tarafından da destek alınmalıdır.
Klinik Psikolog Çağla Ulaş
Yazılı olarak izin alınmadan alıntı yapılamaz.
Klinik Psikolog Çağla Ulaş’ın diğer makaleleri için lütfen tıklayınız