Psikoloji & Psikiyatri
Psikoloji ve psikiyatrinin internet adresiKardeş Kıskançlığı
Klinik Psikolog Çağla Ulaş

Kardeş kıskançlığının temelinde çocuğun anne baba sevgisine duyduğu ihtiyaç bulunmaktadır. Çocukta sevginin paylaşılacağı veya bölüşüleceği dair bir duygusu/korkusu oluşmaktadır. Boyutlar farklılık gösterebilir ancak bu korku her çocukta farklı ölçülerde görülebilir ve normaldir. Kardeşin dünyaya gelmesiyle birlikte (özellikle bebeklik döneminde) anne yeni doğan çocuğa diğer çocuğuna göre daha fazla ilgi göstermek durumda kalır.
Not: Kardeşler arası yaş farkının artmasıyla birlikte kıskançlığın boyutu da artmaktadır. Yaş aralığı fazla olmayan kardeşlerde kıskançlık sıklığı ve ölçüsü azalmaktadır.
Öneriler;
- Kardeşin doğmasıyla birlikte daha önce yapılan aktiviteler ( parka gitme, hikaye okuma vb. ) faaliyetler birden sona ermemelidir.
- Yeni doğan çocuğa ‘’bebek ‘’ yerine ismiyle bahsetmeniz onu bir nesne olmaktan çıkartır ve canlı olduğunu vurgular.
- ‘’Kavgayı kim başlattı’’ gibi cümleler kurarak kavganın kimin başlattığı yerine sebebini anlamaya çalışmak daha iyi bir çözüm olacaktır.
- ‘’Ne kadar iyi anlaşıyorsunuz’’ gibi cümleler çocukları yüreklendirerek motive eder.
- ‘’ O büyük, o küçük , sizi babanıza / annenize söyleyeceğim ‘’ gibi cümleler kullanılmamalıdır.
- İkinci çocuğunuz dünyaya gelmeden ilk çocuğunuzu bu duruma alıştırmalısınız.
- Olabildiğince eşit davranarak çocuklarınızın sizin için eşit olduğunu hissettirmelisiniz.
- Çocuklarınız tartıştığında veya kavga ettiğinde büyük tepkilerden kaçınmalısınız. Aksi takdirde çocuğunuz bunu öğrenecek ve sizi sinirlendirmek istediğinde tekrarlayacaktır.
- Özellikle ikinci gebeliğin başlamasıyla birlikte ilk çocuğun odası ve yatağı ayrılmalıdır. Aksi takdirde yapılan tüm değişiklikleri kardeşinin gelmesine bağlayarak çok daha büyük tepkiler gösterecektir.
Klinik Psikolog Çağla Ulaş
Yazılı olarak izin alınmadan alıntı yapılamaz.
Klinik Psikolog Çağla Ulaş’ın diğer makaleleri için lütfen tıklayınız