Psikoloji & Psikiyatri
Psikoloji ve psikiyatrinin internet adresiÇocuk ve Boşanma
Klinik Psikolog Çiğdem Koşe Demiray
Evliliklerin boşanma ile sonuçlanma oranı gün geçtikçe artmaktadır ve boşanan çiftlerin önemli bir kısmı çocuk sahibidir. Bu çiftlerin en büyük sıkıntılarından biri, çocuklarının boşanma sürecinden nasıl etkileneceğine dair duydukları kaygıdır. Hatta birçok çift sadece çocuklarının olumsuz etkileneceği düşüncesiyle devam ettirmek istemedikleri evliliklerini bitiremezler.
Çiftler boşanma sonucu bir yıkım ya da rahatlama yaşarken, çocuklar bu süreçte güvenliklerinin tehdit altında olduğunu hissederler, kafaları karışır.
Aileler neler olup bittiğini, bunun çocukları nasıl etkileyeceğini ve neler yaşayacaklarını anlatmadıkları takdirde boşanma çocuklar tarafından yanlış değerlendirilebilir.
Çocuklar çoğunlukla ebeveynleri arasındaki anlaşmazlığa kendilerinin sebep olduğunu düşünürler. Birçok çocuk da onları yeniden bir araya getirmek için kendini sorumlu hisseder. Bu hassas dönemde, ebeveynlerde, travmatik bir olay olan boşanmanın etkisiyle, fiziksel ve zihinsel rahatsızlıklar olabilir. Boşanma sürecinde ailelerin güçlü yönleri ön plana çıkarılarak, çocuklara ailedeki çatışma ile yapıcı bir şekilde baş edebilmeleri için yardımcı olunabilir.
Çocuklarla boşanma hakkında konuşmak zordur, ancak aşağıda sıralanan ipuçlarını ailelerin bu hassas ve karmaşık konuyu çocukları ile konuşmalarına yardımcı olabilir.
- Boşanma bir sır olarak saklanmamalı ya da çocuğa bahsetmek için son dakikaya kadar beklenmemelidir
- Çiftler bu konuyu çocukları ile konuşurken birlikte olmalıdırlar
- Olaylar basit ve doğru olarak çocuğa aktarılmalıdır
- Çocuğa boşanmanın kendisinin suçu olmadığı anlatılmalıdır
- Boşanmanın herkes için üzücü olduğu itiraf edilmelidir
- Çocuklara hep sevilecekleri ve hep ebeveynleri olarak kalacaklarına dair güven verilmelidir
- Çiftler birbirlerinin hataları ya da problemleri ile ilgili çocukları ile tartışmamalıdır
Ebeveynler, çocuklarındaki üzüntünün işaretlerine karşı tetikte olmalıdırlar. Küçük çocuklar boşanmaya karşı daha saldırgan tepkiler verebilir ve işbirliğine yanaşmayabilirler. Daha büyük çocuklar derin bir üzüntü ve kayıp hissedebilirler. Boşanan ailelerin çocuklarında ders notlarında düşüşler ve davranış problemlerinin görülmesi yaygındır. Ebeveynleri boşanma sürecinde olan gençler ise kendi ilişkilerinde aksaklıklar yaşayabilirler ve özgüvenlerinde düşüş görülebilir.
Eğer çocuklar, anne ve babalarının evliliklerinin bitmesine ve birlikte yaşamayacak olmalarına rağmen, onların hep kendilerinin ebeveyni olarak kalacaklarını ve hep yanlarında olacaklarını biliyorlarsa bu süreçten en az zarar göreceklerdir. Çocuğun nerede kalacağı ile ilgili yapılan tartışmalar sırasında çocuğun ortamda bulunması ve bu konuda çocuğa baskı yapılması özellikle küçük yaştaki çocuklar için zararlı olacaktır. Araştırmalar göstermektedir ki, çiftler çocukların iyiliği için işbirliği içindeler ise, çocuklar boşanma sürecini fazla yaralanmadan atlatabilmektedirler.
Çocuklarının zarar görmemesi için, boşanan ebeveynlerin çocuklarına olan bağlılığını sürdürmesi oldukça önemlidir. Eğer çocukta yolunda gitmeyen bir şeyler olduğu hissedilir ise aile, çocuğu, çocuk ve ergen psikoloğuna/psikiyatrisine götürmelidir. Psikoterapi, boşanmış ebeveynlere, boşanma ile ilgili problemlerini nasıl daha kolay aşabilecekleri konusunda ve çocuklara bu dönemde yaşadıkları sıkıntılarla başa çıkma konusunda yardımcı olacaktır.
Klinik Psikolog Çiğdem Koşe Demiray
Yazılı olarak izin alınmadan alıntı yapılamaz.
Klinik Psikolog Çiğdem Koşe Demiray’ın diğer makaleleri için lütfen tıklayınız