Psikoloji & Psikiyatri

Psikoloji ve psikiyatrinin internet adresi

Çocuk & Boşanma

boşanmasürecindeçocuk e1448718334254 - Çocuk & Boşanma

Boşanma sürecinde çocuk

Artık boşanma kararı verilmiş, geri dönüşün olmadığı bir noktadaysanız, yapacağınız şey, bu aşamayı, kendiniz ve çocuğunuz için en az zararla kapatmaktır. Alacağınız bir takım önlemler ve kullanacağınız yöntemlerle bu sürecin çocuğunuz için daha az psikolojik zararla geçmesini sağlayabilirsiniz…

https://psikoloji-psikiyatri.com

Boşanmanın çocukların ruh sağlığına etkileri ile ilgili kısa ve öz bilgiler

  • Boşanmanın ya da ayrılmanın gündeme gelemeye başladığı ailelerde kararı etkileyen önemli etmenlerden birisi de çocuklardır. Birçok insan çocuklar nedeniyle evliliği sürdürmeyi seçer. Boşanmanın çocukların ruh sağlığını bozacağını düşünerek hareket eder. Fakat bunun tersi de yani çatışmalı bir evliliğin içinde büyümenin de çocuğun ruh sağlığını olumsuz etkileyebileceği göz önüne alınmalıdır.
  • Boşanma sürecinde her çocuk durumdan az ya da çok etkilenir. Fakat bu sürecin çocukta mutlaka kalıcı izler bırakacağı düşünülmemeldir. Çocuğun ne kadar etkileneceğinive nasıl atlatacağını anne ve babanın bu süreçteki davranışları belirler.
  • Çocuklar (özellikle daha küçük çocuklar) boşanmanın kendileri ile ilgili olduğu düşüncesine kapılabilirler. Böyle bir durum söz konusu ise anne ve baba birlikte gerçeği çocuklarına birlikte anlatmalıdırlar.
  • Boşanma kararının çocuğa söylenmesi önemli bir konudur. Anne baba bu kararı sakin bir şekilde ve söylemelidir. Ayrı evlerde yaşanacak olsa bile kendilerinin yine çocuğun anne ve babası oldukları mutlaka vurgulanmalıdır. Çocuğun aklına takılan sorular olup olmadığı mutlaka öğrenilmeli, varsa anlayacağı ve onu rahatlatacak biçimde yanıtlanmalıdır.
  • Eşler tüm anlaşmazlıklara ve çatışmalara karşın evliliği sürdürmeye karar verdilerse çocukların psikolojik gelişimlerini ve ruh sağlığını olumsuz biçimde etkilemeyecek biçimde davranmak konusunda  özen göstermelidirler. Kendi çatışmalarında çocuğu araç ya da aracı olarak kullanmamaldırlar. Çocuklarına birbirini kötülememeli ve taraf olmaya zorlamamalıdırlar. Özen gösterilmediği takdirde çocukların ruh sağlığının bozulması gibi hiç istenmeyen sonuçların ortaya çıkma olasılığı çok artmaktadır.