Psikoloji & Psikiyatri
Psikoloji ve psikiyatrinin internet adresiÇoğul Kişilik
Çoğul kişilik nedir?
Çoğul kişilik (dissosiyatif kimlik bozukluğu), kişide farklı zamanlarda ortaya çıkan ve birbirinden farklı düşünen, hisseden ve davranan birden fazla kişiliğin / kimliğin var olmasıdır.Çoğul kişilik olgularında sahip olunan kişilik özellikleri birbirinden çok farklı, tam karşıtı olabilmektedir. Çoğul kişilik olguları her kişiliği yaşarken o kişiliği gerçek kişiliği gibi yaşarlar. Her kimlğin ayrı bir hikayesi vardır. Bir kişilikten / kimlikten diğerine geçiş çok hızlı olabilmektedir.
Çoğul kişilik ile ilgili kısa ve öz bilgiler
- ‘Çoğul kişilik’ halen yaygın olarak kullanılıyor olmakla birlikte yeni tanı sınıflandırmalarında klinik tablo ‘dissosiyatif kimlik bozukluğu’ olarak adlandırılmaktadır.
- Çoğul kişilik olgularında farklı kişiliklerin birbirinin farkında olmaları olgudan olguya farklılık göatermektedir. Bazen birbirinin farkında oldukları, bazen birinin durumun farkında olmasına karşın diğerinin farkında olmadığı gözlenmektedir.
- Klinik tablo bir bedensel hastalık ya da madde kullanımı ile ilişkili olarak ortaya çıkıyorsa ‘çoğul kişilik’ olarak nitelenmez.
- Sıklıkla unutkanlık gibi görünen yaşanmışlıklar ve kişisel bilgiler ile ilgili bellek boşluklarının varlığı çoğul kişiliği akla getirmelidir.
Güncelleme: 24.05.2020
Prof. Dr. Erol Özmen
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi
Psikiyatri Anabilim Dalı
Muayenehane:
Talatpaşa Bulvarı, No: 50, Dora Apt, Kat: 3, Daire: 3, Alsancak, İzmir
Yüz yüze ya da online görüşme randevusu için telefon : 0 542 236 13 54