Psikoloji & Psikiyatri
Psikoloji ve psikiyatrinin internet adresiDepremin Ruhsal Etkileri – Depremin Psikolojik Etkileri
Deprem ve her türlü doğal afet insanları psikolojik olarak etkiler. Bu etkileri afet yaşanırken, yaşandıktan hemen sonrası, yakın zaman sonrası ve giderek uzun zaman sonrası diye ayırmak yararlı bir yaklaşımdır.
- Paniklemek: Deprem yaşanırken ve hemen sonrasında hemen herkes korku ve kaygı yaşar. Kendisine ve yakınlarına bir zarar gelebileceği endişesi içindedir. Bu korku, kaygı ve endişe (anksiyete) çoğu zaman paniğe kapılma derecesindedir, birey ne yapacağını bilemez. Bu ruhsal durum çoğu zaman kişinin sağlıklı düşünmesini engeller. Önceden hazırlıklı olmak, deprem anında ne yapılacağının tatbikatını yapmış, evi depreme dayanıklı hale getirmiş ve eşyaları sabitlemiş olmak bu duyguları azaltır.
- Şaşkınlık: Deprem yaşandıktan sonra birçok insan şaşkın görünür. Bu şaşkınlıkta yaşanan yoğun duygular yanında ne yapacağını bilememenin, çaresizlik ve belirsizlik hislerinin ve bütün yaşananları yadsıma ve yok sayma çabasının da payı bulunmaktadır.
- Stres: Deprem anında ve artçı depremlerin beklendiği anlarda stres daha şiddetli yaşanır.
- Öfke, kızgınlık, tahammülsüzlük:
- Ruhsal rahatsızlıklar:
- Uyum bozukluğu: Kişide günlük yaşamını etkileyecek derecede psikolojik yakınmalar bulunmakla birlikte bu belirtiler bir ruhsal hastalık tanısı koyduracak şiddette değilse klinik tablo uyum bozukluğu olarak nitelenir.
- Panik bozukluğu
- Yaygın anksiyete bozukluğu
- Depresif bozukluklar
- Bedensel belirti bozuklukları
- Akut stres bozukluğu:
- Travma sonrası stres bozukluğu:
Kaynaklar:
İşmen, A. E.(2006). Depremin psikolojik etkileri: Daha az zarar görmek mümkün mü. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 16(1), 349-362.
Düzenleyen:
Prof. Dr. Erol Özmen
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi
Psikiyatri Anabilim Dalı
Muayenehane:
Talatpaşa Bulvarı, No: 50, Dora Apt, Kat: 3, Daire: 3, Alsancak, İzmir
Yüz yüze ya da online görüşme randevusu için telefon : 0 542 236 13 54