Psikoloji & Psikiyatri
Psikoloji ve psikiyatrinin internet adresiAile İçi Şiddet / Evliliği Sürdürmek Zorundaysanız
Prof. Dr. Erol Özmen
Aile içi şiddete maruz kalmasına karşın yine de birçok kişinin evliliğini sürdürdüğü görülmektedir. Çocukların büyümesini bekleme, ekonomik gücün olmayışı, toplumsal desteğe sahip olmayış ve boşanırsa karşılaşacağı güçlüklerle baş edemeyeceğini düşünme gibi nedenlerle evliliğin sürdürülmek zorunda kalındığı sık görülmektedir. Bu durumda şiddete maruz kalanın kendisini ve çocuklarını korumaya çalışmaktan başka yapabileceği bir şey yoktur. Alınabilecek önlemleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Öncelikle evliliği gerçekten sürdürmeniz gerekip gerekmediğini tekrar tekrar düşünün.
- Yardım istemeniz gerekirse kolluk kuvvetlerine (polis, jandarma vs) nasıl ulaşabileceğiniz konusunda bilgi edinin.
- Yaşadıklarınızı güvendiğiniz insanlarla paylaşın. Eşinizin üzerinde etkili olabilecek bir tanıdık ya da akrabadan yardım isteyin.
- Her ikinizin de sakin olduğu dönemde konuyu eşinizle konuşmayı deneyin. Bu konuşmada hiç bir şekilde suçlayıcı olmayın, haklı olduğunuzu kabul etmeye zorlamadan yaşadığınız duyguları söyleyin. Onun duygularını, onu saldırganlaştıran özellikleri anlamaya çalışın. Hemen her şeyin değişeceği beklentisine girmeden yalnız birbirinizi anlamaya çalışmak amacıyla birbirinizden beklentilerinizi ifade edin.
- Eşinizle iyi geçindiğiniz dönemleri de gözden geçirin. İyi geçindiğiniz dönemlerde birbirinize yönelik tutum ve davranışlarınızı belirleyerek, bunları daha çok gösterebilmenin yollarını bulmaya çalışın.
- Eşinizde ruhsal bir hastalık olup olmadığını belirlemeye çalışın.
- Eşiniz değişmek istiyorsa birlikte ruh sağlığı uzmanlarına başvurun.
- Şiddete maruz kalanların ruh sağlıkları bozulmaktadır. Bir ruhsal hastalık düşündüren yakınmalarınız varsa psikiyatri uzmanından yardım almayı düşünün.
- Çocuk sahibi olmanın onu değiştirebileceğini düşünerek gebe kalmayı planlamayın. Gebe kalmaya karar vermeden önce her şeyi en ayrıntısı ile düşünün.
- Ruhsal çöküntü içine girdiyseniz ve intihar etmeyi düşünmeye başladıysanız mutlaka ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanına başvurun.
- Gelir getiren mesleki beceriler edinmeye çalışın. Mümkün olduğunca toplumsal etkinliklere katılın.
- Eşinizin kişilik yapısını belirlemeye çalışın. Bu tip kişilik yapısına sahip insanların ne tür davranışlar gösterdiğini ve onlarla nasıl baş edilebildiğini öğrenmeye çalışın.
- Eşinizin saldırganlaştığı dönemde sakin kalmaya ve sakinleşmeye çalışın. Öfkeye kapılmak saldırganlığı arttırmaktan başka bir sonuç yaratmayacaktır. Onun size hak vermesini ya da sizi haklı bulmasını beklemeyin.
- Ne yazık ki böyle durumlarda yapılabilecek başka bir şey olmaması nedeniyle eşinizi sakinleştirmeye ve yatıştırmaya çalışmak da size düşmektedir. Eşinizin saldırganlığını arttıran söz söylemekten, tutum ve davranış göstermekten uzak durun. Onu neyin yatıştırdığını belirleyin.
- Eşinizden beklentilerinizi gözden geçirin. Beklentilerinizi gerçekçi düzeye indirin, hiçbir zaman yapmadığı şeyleri yapmasını beklemeyin. Onun değişebileceğini düşünmeyin.
- Kavga çıkacağını hissettiğinizde gerekirse kolay kaçabileceğiniz, ortalarda kesici ve yaralayıcı cisimlerin bulunmadığı bir yere geçin. Banyo, tuvalet ve mutfak gibi yerlerden uzak durun.
- Evden kaçmak zorunda kalmanız durumunda nerelere ve kimlere sığınabileceğinizi belirleyin; yardım alabileceğiniz kişilerle önceden konuşun.
Güncelleme: 07.02.2021
Prof. Dr. Erol Özmen
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi
Psikiyatri Anabilim Dalı
Muayenehane:
Talatpaşa Bulvarı, No: 50, Dora Apt, Kat: 3, Daire: 3, Alsancak, İzmir
Yüz yüze ya da online görüşme randevusu için telefon : 0 542 236 13 54
Yazılı olarak izin alınmadan alıntı yapılamaz.
Prof. Dr. Erol Özmen’in diğer makaleleri için lütfen tıklayınız