Psikoloji & Psikiyatri

Psikoloji ve psikiyatrinin internet adresi

Çocukları Üniversiteye Giriş Sınavlarına Hazırlanan Anne ve Babalara Öğütler

Prof. Dr. Erol Özmen
ocukları Üniversiteye Giriş Sınavlarına Hazırlanan Anne ve Babalara Öğütler Erol Özmen e1455871834701 - Çocukları Üniversiteye Giriş Sınavlarına Hazırlanan Anne ve Babalara Öğütler

Üniversiteye giriş sınavları yalnız sınava girecek çocukları değil çocukların ailesindeki herkesi etkilemektedir. Çocuklar ile anne babalar arasında çeşitli çatışmalar yaşanabilmesi yanında eşlerin de birbiri ile çatışmasına yol açabilmektedir.

Günlük yaşamda anne ve babalar ile çocuklar arasında çok ciddi çatışmaların yaşanabildiği gözlenmektedir. Belli bir oranda çatışma olması beklenen bir durum olmasına karşın çocuğun sınavlara hazırlanmasını ve tüm aile üyelerinin ruh sağlıklarını olumsuz etkileyen çatışmaların çözülmesi için mutlaka özel çaba harcanması gerekmektedir.

Aşağıda bu konuda yararlı olabilecek bilgiler sıralanmış olmasına karşın gerektiğinde bir profesyonelden yardım almaktan çekinilmemeli, başvuru için son aylar beklenmemelidir. Profesyonel yardım ne kadar erken alınırsa sonuç elde etme şansı o kadar yüksek olmaktadır.

  • Bugüne kadar uyguladığınız taktik işe yaramıyorsa aynı taktiği tekrarlayıp durmanın hiçbir yararı yoktur. Çocuğunuzun sınavlara daha iyi hazırlanması için yeni taktikler deneyin. Çeşitli kaynaklardan bilgi edinme yanında daha önce çocukları sınavlara girmiş anne ve babalardan da konuyla ilgili deneyimlerini öğrenin. Aynı taktik her çocuğa uygun olmayabileceğinden kendi çocuğunuza en uygun olanı belirlemeye çalışın.
  • Ergenlik, gençlik ve sınav psikolojisi ile ilgili bilgi edinin.
  • Kendi korku ve kaygılarınızın sizi yönlendirebileceğini ve bu nedenle abartılı bir telaş ve karamsarlık içinde olabileceğinizi unutmayın.
  • Onu ders çalışmaya yönlendirmeye çalışırken dayatmacı, onu zorlayan ve onun adına karar veren bir insan konumuna düşmemeye çalışın.
  • Kimseyle karşılaştırmayın.
  • Kendinizi tek belirleyici konuma getirmeden uygun bir çalışma ortamı düzenleyin.
  • Koşullarınız uygun değilse onun evde ders çalışma saatlerinde yıl boyunca dizi seyretmemeyi ciddi ciddi düşünün.
  • Onun kaygılı ve sinirli olabileceğini ve her an çatışma yaratma potansiyeli içinde olduğunu unutmayın.
  • Siz söylediniz diye hemen doğru yolu bulacağını ve doğru yolda yürüyeceğini düşünmeyin.
  • Sizin söylediğinizi (doğru ve olması gereken olduğu çok açık olsa bile) yapmazsa size değer vermediği ya da sizi sevmediği düşüncesine kapılmayın.
  • Neyin doğru neyin yanlış olduğunu bilmesine ve söylemesine karşın gerekenleri yapmadığında abartılı tepki göstermeyin. (Aslında bunun hepimizde belli oranlarda olduğunu unutmayın.)

Prof. Dr. Erol Özmen

Muayenehane:
Talatpaşa Bulvarı, No: 50, Dora Apt, Kat: 3, Daire: 3, Alsancak, İzmir
Yüz yüze ya da  online görüşme randevusu için telefon : 0 542 236 13 54

Yazılı olarak izin alınmadan alıntı yapılamaz.

Prof. Dr. Erol Özmen’in diğer makaleleri için lütfen tıklayınız