Psikoloji & Psikiyatri
Psikoloji ve psikiyatrinin internet adresiÜzüntü Öfkeye Dönüşür mü ?
Prof. Dr. Erol Özmen
“Normalde sakin bir insan olarak tanınan Ahmet bey trafik kazası sonrası acil servise götürülen ağabeyi öldükten sonra doktorlarla hemşirelerle tartışmış ve acil servisin camlarını kırmıştı”
Herkesi üzebilen bir olay yaşayan bazı kişilerin çok öfkelendikleri hatta başkalarına zarar verebilecek şekilde davrandıkları görülebilmektedir.
Üzüntü genellikle kendi başına öfkeye dönüşmez. Bir şeye üzülen bir insanın aynı zamanda öfkelenmesinin en önemli nedeni iki duygunun da benzer durumlarda ortaya çıkabilmesidir. Başka bir deyişle üzüntü yaşanmasına neden olan durum eş zamanlı olarak başka duygu ve düşünceleri de canlandırabilmektedir. Fakat öfke bir kez ortaya çıktığında üzüntüden görünürde bir eser kalmamaktadır.
Yukarıdaki örneği düşünecek olursak Ahmet bey muhtemelen yakınının ölümünden dolayı derin bir üzüntü yaşamaktadır. Fakat görünürde üzüntü değil öfke bulunmaktadır.
Öfkesinin özgül nedenini anlamak ise ancak Ahmet beyi tanımakla mümkündür. Örneğin Ahmet bey sağlık çalışanlarının ağabeyi ile gerektiği biçimde ilgilenmediklerini ve ilgilenselerdi ağabeyinin ölmeyeceğini düşünürse bu düşünceler öfkeyi tetikleyebilecek kaynaklardan birisidir. Bu tür yaşantılarda diğer bir olası öfkelenme kaynağı ise suçluluk duygularıdır. Ahmet bey ağabeyinin ölümünden kendisini sorumlu tutuyorsa ya da yapabileceği bir şeylerin olduğu düşünceleri taşıyorsa katlanılması zor bir suçluluk duygusu yaşayabilir. Suçluluk duyguları ile baş etmeye çalışan bazı insanlar olup bitenin yarattığı bunaltıcı duygudan kurtulmak için başkalarını da suçlayabilmektedir.
Prof. Dr. Erol Özmen
Manisa Celal Bayar Üniversitesi
Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı
Muayenehane:
Talatpaşa Bulvarı, No: 50, Dora Apt, Kat: 3, Daire: 3, Alsancak, İzmir
Yüz yüze ya da online görüşme randevusu için telefon : 0 542 236 13 54
Yazılı olarak izin alınmadan alıntı yapılamaz.
Prof. Dr. Erol Özmen’in diğer makaleleri için lütfen tıklayınız