Psikoloji & Psikiyatri
Psikoloji ve psikiyatrinin internet adresiGEÇİNİLMESİ ZOR İNSANLARLA GEÇİNME ÇABASININ AŞAMALARI 2*
Dördüncü aşama:
Geçinemediğiniz kişiyle konuyu konuşun
Dördüncü aşama, o kişiyle uygun bir zamanda konuyu görüşmektir. Ancak bu görüşmede üslubun iyi ayarlanmasi çok önemlidir. Karşı tarafı savunma ve saldırıya yöneltecek tutum ve davranışlardan sakınılmalı ve suçlayıcı olunmamalıdır. Fakat böyle bir endişe, anlatılmak isteneni açık olarak ifade etmeme sonucu yaratmamalıdır. Karşıdakinin de en az sizin kadar iyi niyetli ve iyi geçinmenin yollarını bulmaya çalışan bir kişi olabileceği unutulmamalıdır.
Geçinemediğiniz bir kişi ile konuyu konuşmada amacınız yalnız kendi düşüncelerinizi iletmek ve onun yanlışlarını göstermek olmamalıdır. Kendi düşüncelerinizi söylediğiniz kadar onun da kendi düşüncelerini ifade edebileceği bir ortam yaratılmalıdır. İlişkiyi olumsuz etkileyen bir tutum ve davranışınızın bulunup bulunmadığı da anlaşılmaya çalışılmalıdır.
Beşinci aşama:
İlişkinizde bir farklılık olup olmadığını gözleyin
Beşinci aşama her şeyin açık açık konuşulmasından sonra karşıdakiyle olan ilişkilerde bir farklılık olup olmadığını gözlemektir. Bu aşamada her iki taraftaki değişimlerin yakalanabilmesi önemlidir. Ancak değişimin kolay bir süreç olmadığı ve hemen her zaman uzun bir zaman alacağı ve başlangıçta yalnız iyi niyetin yeterli olduğu unutulmamalıdır. Bütün değişimi karşıdakinden beklemek doğru değildir; yaşananları değerlendirme tarzınızda bir değişiklik olup olmadığını; karşıdakinde daha önce fark edemediğiniz, ama fark ettikten sonra ona yönelik duygu ve düşüncelerinizde değişiklik yaratan bir durum olup olmadığını da gözden geçirin. Bazen sonradan fark edilen bazı özellikler daha iyi geçinmenin yollarını açmanın yanında beklenmeyen bir dostluğun gelişimine de olanak sağlayabilmektedir.
Kitaptaki sayfa no: 32
Altıncı aşama:
İlişkinizi sürdürmenizin gerekip gerekmediğini değerlendirin
Her şeye karşın bir sonuç elde edemediğinizi düşünüyorsanız, o kişiyle ilişkilerinizi sınırlayın. Kendinizin ve onun pozisyonunu düşünerek gerekirse iletişimin en aza indirilmesi, büro ya da iş yeri değişikliği gibi önlemler bile düşünülebilir.
Konuyla ilgili atasözleri ve deyimler
- “Can çıkmadan huy çıkmaz”,
- “Sütle giren huy canla çıkar”,
- “İnsan yedisinde ne ise yetmişinde de odur”,
- “Huylu huyundan vazgeçmez”
Bu atasözleri insanın kişilik yapısının büyük oranda çocukluk yıllarında şekillendiğine ve insanların kişilik yapısının değişmesini beklemenin yersiz olduğuna vurgu yapmaktadır. Bu vurgu bir yanıyla doğru, bir yanıyla da yanlış anlam içermektedir. İnsanın kişilik yapısının çocukluk yıllarında büyük oranda şekillendiği doğrudur, fakat her davranışın değişmeyeceğini düşünmek yanlıştır. Değişmeyecek olan ve değişmez kabul edilen kişilik yapısının çekirdekleridir. Çekirdek yapıda köklü değişimler olmadan insanların tutum ve davranışlarında değişimler gerçekleşmesi mümkündür. Fakat geçinilmesi zor insanların bugünden yarına ya da nasihat ve söylenen birkaç söz ile değişebileceğini düşünmek gerçekleşmesi mümkün olmayan bir hayaldir.
Kitaptaki sayfa no: 33
- “Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır”
Neyi, nasıl ve ne zaman söyleyeceğini bilmek ve karşıdakinin olumsuz duygu ve düşüncelerini arttırmadan, söylenmek isteneni söylemek özellikle geçinilmesi zor insanlarla geçinebilmek için anahtar nitelik taşımaktadır.
- “Yangına körükle gitmek”,
- “Damarına basmak”
Geçinilmesi zor insanlarla ilişkilerde ne yazık ki çoğu zaman yangına körükle gidildiği için yaşanan çatışma büyür. Bu çoğu zaman haklıyı haksızı ayırt etmeye çalışmak ve doğruyu (kendi doğrusunu) göstermeye ve kabul ettirmeye çalışmak biçiminde olur. Diğer yandan geçinilmesi zor insanların duyarlı olduğu konulara özellikle dikkat edilmeli damarına basılmamalıdır. Çünkü her şey yolunda gidiyor gibi görünürken geçinilmesi zor bir insanın duyarlı olduğu alana girilirse hiç beklenmedik bir tepki ile karşılaşılabilir.
- “Suyuna gitmek”
Halk arasında bir kişiyi gücendirmeyecek biçiminde davranılmasını anlatmak amacıyla kullanılan “suyuna gitmek” geçinilmesi zor insanlarla geçinebilmede çok önem taşır. Fakat bu tutum her istediğini yapmak anlamında yorumlanmamalıdır.
.
Kitaptaki sayfa no: 34
*Bu metin Prof. Dr. Erol Özmen’in ‘Geçinilmesi Zor İnsanlarla Geçinme Sanatı’ kitabının 32.-34. sayfalarıdır.
Metnin kitapta hangi sayfada yer aldığı metnin sonunda “Kitaptaki sayfa no” olarak belirtilmiştir.
Bu sitede kitabın bir bölümüne ulaşmak mümkündür.
Aşağıdaki “içindekiler” düğmesine tıklayarak bölümlere ulaşabilirsiniz.
Kitabın her türlü telif hakkı saklıdır.
Yazılı olarak izin almadan kitabın herhangi bir bölümü çoğaltılamaz.
Basılı olarak ya da internet ortamında yayınlanamaz.