Psikoloji & Psikiyatri
Psikoloji ve psikiyatrinin internet adresiPatolojik Kumar Oynama
Kumar Oynama Bozukluğu
Kumar Bağımlılığı

Bağımlılık kavramı eskiden beri alkol ve uyuşturucu maddelerle ilişkili olarak kullanılan bir kavramdır. Ancak araştırmalarda elde edilen bulgular sonucunda davranışsal bağımlılık olarak adlandırılan yeni bir kavram ileri sürülmüştür. Alkol ve madde bağımlılarında görülen davranış örüntülerinin internet-bilgisayar kullanımı, video oyunu-sanal oyun oynama, kumar, alışveriş ve yemek yeme alanlarında da görülebileceği belirlenmiştir. Patolojik kumar oynama da bu çerçevede tanımlanmıştır.
Halk arasında kumar bağımlılığı ve kumar hastalığı olarak da bilinen kumar oynama bozukluğunda da alkol ve madde kullanım bozukluğunda olduğu gibi davranışı kontrol edememe söz konusudur. Kişi kumar oynamayı bir türlü bırakamaz. Maddi ve manevi kayıplar olacağını bile bile kişi bu alışkanlığını sürdürür. Kumar, kişinin bireysel, ailesel ve mesleksel yaşamını bozar.
‘Patolojik kumar bağımlılığı’ olarak da adlandırılan ‘patolojik kumar oynama’, son zamanlarda ‘kumar oynama bozukluğu’ olarak adlandırılmaktadır.
Yapılan araltırmalarda yetişkinlerde yaşam boyu görülme yaygınlığının % 0,2-5,3 arasıda olduğu gözülmüştür. Aile üyelerinin birinde olması diğerlerinde kumar oynama bozukluğu oluşma olasılığını arttırmaktadır. Erekeklerde daha yaygındır.
Yararlanılan kaynak
Çakmak, S., & Tamam, L. Kumar Oynama Bozukluğu: Genel Bir Bakış. Bağımlılık Dergisi, 19(3), 78-97.
Kısa ve öz bilgiler
- Tanı koymada kumar çeşidinin (gazinoda, internet üzerinden, spor üzerine, şans oyunları, rulet, bahis vs) bir önemi bulunmamaktadır.
- Kumarbaz olarak adlandırılanların belki de tamamı kumar oynama bozukluğu tanısı alabilecek nitelikler taşırlar.
- Tanı konabilmesi için hergün kumar oynanması gerekmez. Kumar oynamak bireysel, ailesel, sosyal ya da mesleksel sorun yaratıyorsa durumun tanı alacak düzeyde olabileceği akla gelmeli ve bir psikiyatriste başvurmalıdır.
- Kumarbazlar, kumar oynama alışkanlıkları ile ilgili kendilerini ve başkalarını kandıran mantıklı açıklamalar getirebilirler fakat bu tuzağa düşülmemelidir.
- Kumar oynama bozukluğu olanlar sıklıkla bağımlı olduklarını kabullenmezler.
- Tanı ve tedavisi için mutlaka bir psikiyatriste gidilmelidir.
Düzenleyen:
Prof. Dr. Erol Özmen
Manisa Celal Bayar Üniversitesi
Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı
15.07.2019
Muayenehane:
Talatpaşa Bulvarı, No: 50, Dora Apt, Kat: 3, Daire: 3, Alsancak, İzmir
Yüz yüze ya da online görüşme randevusu için telefon : 0 542 236 13 54