Psikoloji & Psikiyatri

Psikoloji ve psikiyatrinin internet adresi

Çiftler İçin Mutlu Bir İlişkinin İpuçları

Psikolog / Uzman Psikolojik Danışman Pınar Akdemir Gandur
iftleriçinmutlubirilişkininipuçları e1451469636577 - Çiftler İçin Mutlu Bir İlişkinin İpuçları

Sağlıklı bir ilişki için sağlıklı iletişimin en az sevgi kadar önemli olduğunu biliyor musunuz?

Çift ve evlilik danışmanlığı için başvuran çiftlerin büyük çoğunluğu, ilişkilerindeki problemleri çözerek ilişkilerini canlandırmak ve bir ömür boyu “sevgili” kalmak istiyor. O zaman gelin, çiftler için mutlu ilişkilerdeki etkili iletişime dair önemli ipuçlarını sizinle paylaşalım.

Bir ilişkinin/ evliliğin kötü gitmesinin nasıl önlenebileceği ya da zaten kötü giden bir evliliğin nasıl kurtarılabileceği ile ilgili olarak, ana kural “iletişimi ve anlaşmazlıkları çözmeyi öğrenmek”tir.

Yapılan araştırmalar da, mutlu çiftlerin, boşanmış ya da mutsuz çiftlere göre daha uzun ve daha sağlıklı bir yaşamları olduğunu göstermektedir. Çünkü mutsuz bir evlilikte çiftler kendilerini hem fiziksel hem de duygusal açıdan stres altında hissediyorlar. Bu da çiftlerin mutsuzluklarını daha da derinleştiriyor. Oysa ilişkide mutluluğu ve doyumu yakalamak çiftlerin elinde. Çiftler kendi aralarında ortaklık sağladıkları, çatışmaları nasıl çözebileceklerini öğrendikleri ve birbirlerine sevgilerini gösterdikleri müddetçe ilişkilerindeki doyum daha da artıyor.

İşte mutlu bir ilişkinin püf noktaları:

İlişkinizin Sevgi Pusulası

Sevgi, hayranlık ve şefkat, mutlu ve uzun süreli bir ilişkinin en önemli öğeleridir. Mutlu çiftler, eşlerinin kusurları olduğunu bilseler bile, birbirlerinin saygıya layık olduğunu düşünerek hareket ederler. Bir evlilikte ya da ilişkide sevgi, hayranlık ve şefkat duygularının olması gerekir. Bu duygularınızı canlandırmak için eşinizi neden sevdiğinizi biraz düşünün. Onun takdir ettiğiniz, güçlü bulduğunuz, olumlu gördüğünüz yönleri neler? Bunları gözden geçirmeniz, duygularınızı anlamanızı kolaylaştıracaktır. Günlük yaşamın sıkıntı ve telaşı içinde birbirinize değer verdiğinizi fiziksel ve duygusal temasla hissettirmeniz çok önemlidir.

Yakınlaşın ve Ortaklık Sağlayın

Günlük etkileşimlerinizi hafife almayın. Birlikte yemek yemek, kahve içmek, güzel bir film izlemek, bir konu üzerinde en azından 5-10 dakika sohbet edebilmek gibi sıradan sayılan zamanlar, aslında evliliğin dengesini sağlayan güçlerdir. Kısa süreli dahi olsa birlikte yaptığınız her etkinlik, ilişkinizdeki ortaklığı güçlendirir. Çift olarak birlikte yapmaktan keyif aldığınız etkinliklerin bir listesini yapın ve listeden birini seçerek gerçekleştirin.

Eşinizle Konuşma Şekliniz

İyi bir iletişim kurmak, sadece iyi konuşmakla ilgili değildir. İyi ve etkili iletişim kurmanın ilk basamağının iyi bir dinleyici olmaktan geçtiğini unutmayın. Eşinizin söylediklerini sadece duymak değil dikkat vererek dinlemeniz ve ona dinlediğinizi hissettirmeniz çok önemli. Sadece etkili dinleme becerisini kullanmanız bile pek çok sorunun oluşmasını engeller. Sadece dinleyici kalmak ya da hep dinleyen taraf olmak, ilişkide tek başına yeterli değildir.

Çiftler birbirleriyle konuşurken çoğu kez ya suçlayıcı ya da savunucu bir üslup olan “sen dili” ni kullanıyorlar. “Sen ne biçim erkeksin/ kadınsın, senden adam olmaz, bıktım senden!” şeklinde bu ifadeler ilişkinin her seferinde daha çok yıpranmasına yol açıyor. Bu ifadelerin yerine “Beni dinlemediğin zamanlarda kızgınlığım artıyor, benimle konuşmadığında kendimi ihmal edilmiş hissediyorum” gibi “ben dili” ifadelerini kullanmak tartışmanızın kavgaya dönüşmesini engelleyecektir. Her iş gününün sonunda mutlaka stresinizi azaltacak bir konuşma yapmanız, karşılıklı sohbet etmeniz, size ve eşinize iyi gelecektir.

Çözülebilir Sorunlarınızı Çözün

Günlük yaşantınızın içinde kolayca ele alınabilecek bir durumu büyük bir sorun haline getirmeden önce baş başa oturarak durum değerlendirmesi yapın. Ortadaki sorundan yakınsanız dahi, asla suçlayıcı olmayın, sadece olanları ve bunların sizin üzerinizdeki duygusal etkilerini anlatın. Aranızdaki meseleleri biriktirmeyin. Var olan sorun neyse sadece bununla ilgili konuşun. Konuşurken sürekli geçmişe dönmeniz, şu anda var olan sorunu çözmenizi engeller. Her hafta bir gün seçerek, o hafta neler yapmayı planladığınızı eşiniz ile paylaşabilirsiniz. Karşılıklı neler yapacaklarınızı öğrenebilirsiniz. Bunun amacı asla karşı tarafı sorgulamak ya da birbirinize hesap vermek değildir. Birbirinizden haberdar olduğunuzda, ortak geçireceğiniz her vakit için daha doğru bir zamanlama yaratmış olacağınız gibi, çözmek istediğiniz sorunlarınızla ilgili de en uygun zaman aralığını belirlemiş olursunuz.

Eğer amacınız, daha kaliteli bir ilişki yaşamak ise bu püf noktalarını denemeye değer… Zorlandığınız noktalarda “Çift / Evlilik Danışmanlığı” desteği almanız ise bu süreçte doğru adımlarla ilerlemenizde, size katkı sağlayacaktır.

Psikolog / Uzman Psikolojik Danışman Pınar Akdemir Gandur