Psikoloji & Psikiyatri
Psikoloji ve psikiyatrinin internet adresiÇocuklar için Oyun Terapisi
OYUN TERAPİSİ NEDİR VE HANGİ ÇOCUKLARA UYGULANIR?
Çocuklar yetişkinler gibi konuşarak duygularını ifade etmekte güçlük çekerler. Oyun çocukların duygu ve düşüncelerini aktarmalarında ki en iyi yoldur. Çocuk yaşadığı her türlü sorunu, maruz kaldığı her herhangi bir durumu oyun yolu ile bize anlatır. Bu anlamda oyun terapisi en etkili yöntemdir.
Oyun terapisi için mutlaka bu konuda ayrıca eğitim almış bir uzman eşliğinde ve özel olarak tasarlanmış bir odada çocuk ve terapist eşliğinde gerçekleştirilir. Çocuklar hemen kendilerini yani iç dünyalarını açmazlar ve terapistine güven duyması biraz zaman alır. Bu yüzden acele etmemek gerekir.
Oyun terapisi direktif (yönlendirilmiş) veya nondirektif (yönlendirilmemiş) şekilde uygulanabilir. Yönlendirilmemiş oyun terapisinde çocuk oyun odasında ki oyuncakları kullanarak kendi oyununu seçer. Direktif oyun terapisinde ise, terapist daha aktif rol alır ve metaforları ortaya çıkarmak için, terapiyi yöneltir ve bazen de öğretici stratejiler kullanabilir.Hangi yöntem kullanılır ise kullanılsın terapist ve çocuk çocuğun yaşadığı sıkıntılar üzerinde çalışabilir ve çocuk oyun içerisinde ifade edemediği öfke, üzüntü, kıskançlık vb duyguları ve çocuk yaşadığı travmaları (cinsel taciz, boşanma, ölüm gibi), düşük özgüven, saldırganlık, takıntı, okula uyum problemleri, uyku sorunları, tuvalet sorunlarını rahatlıkla ortaya koyar ve bu konuları çalışma fırsatı verir. Terapist oyun terapisi içerisinde çocuğu koşulsuz kabul eder. Terapist ile çocuk arasında kurulan iletişim çok önemlidir.Terapistin psikolojik olarak çocuğu sarıp sarmalaması gerekir.
Oyun terapisi ortalama 2,5 yaş ile 13 yaş arasında ki çocuklara uygulanabilmektedir. Öfke kontrolü sorunu yaşayan çocuklarda, boşanmış aile çocuklarında, travmatik olaylar yaşayan çocuklarda, anksiyete yani kaygı sorunu olan çocuklarda, davranış ve uyum problemlerinde, depresyonda, akademik, sosyal ve fiziksel gelişim sorunu olan çocuklarda, kardeş kıskançlığında, alt ıslatma, tırnak yeme, kaka kaçırma, kayıp ve yas sürecinde ki çocuklarda, özgüven eksikliğinde ve benzeri sorunları olan çocuklarda oyun terapisi uygulanabilmektedir.
Oyun terapisi ne kadar sürer sorusuna net bir cevap vermek maalesef çok kolay değildir.Çocuğun yaşadığı sorunlara ve kendini açmakta gösterdiği dirence göre değişim göstermektedir. Aile bu konuda aceleci davranmamalı ve terapi sürecini devam ettirmelidir.
Uzman Psikolog Seval Hacım Kılıç
Yazılı olarak izin alınmadan alıntı yapılamaz.
Uzman Psikolog Seval Hacım Kılıç’ın diğer makaleleri için lütfen tıklayınız