Psikoloji & Psikiyatri
Psikoloji ve psikiyatrinin internet adresiYaygınlaşmış Anksiyete Bozukluğu
Genelleşmiş Anksiyete Bozukluğu
Yaygın Anksiyete Bozukluğu
Yaygınlaşmış Kaygı Bozukluğu
Genelleşmiş Kaygı Bozukluğu

Yaygınlaşmış anksiyete bozukluğunun temel belirtisi kişinin gerçeklikle uyumlu olmayan aşırı kaygılı ve endişeli olmasıdır. Hasta kuruntulu ve aşırı evhamlıdır, her şeyi dert eder. Günlük yaşamda sıradan olaylarda bile en olumsuzun kendi başlarına geleceği kaygısı taşıdıkları görülür. Örneğin sıradan bir telefon çaldığında bile akıllarına yakınlarından birisinin başına kötü bir şey geldiği düşünceleri gelir. Fakat akla gelen bu düşünce ısrarcıdır. Kişi aklından geçenin mantıkdışı olduğunu bilmesine karşın düşünceyi kafasından kolay kolay atamaz. Bu düşüncelere korku, kaygı ve endişe gibi duygular eşlik eder. Bu temel belirti psikiyatride endişeli beklenti olarak ifade edilir.
Yaygın anksiyete bozukluğu belirtileri
- Endişeli beklenti
- Huzursuzluk
- Kolay yorulma
- Konsantrasyon güçlüğü
- Kolay parlama, tahammülsüzlük
- Kas gerginliği
- Uyku bozuklukları
- Baş ağrısı
- Tiremeler
- Terleme
Yaygın anksiyete bozukluğunun tedavisi
Yaygın anksiyete bozukluğu düşündüren yakınmaları olanların mutlaka bir psikiyatri uzmanına başvurması gerekmektedir. Bu hastalarda öncelikle bir bedensel hastalığın var olup olmadığı araştırılır.
Tedavisinde psikoterapi ve ilaç tedavisi ayrı ayrı ya da birlikte uygulanabilmektedir. Hangi tedavinin uygulanacağına psikiyatri uzmanı karar vermelidir.
İlaç tedavisinde genellikle kaygı giderici (anksiyolitik) ve/veya depresyon iyileştirici (antidepresan) ilaçlar kullanılmaktadır. ‘Antidepresan’ olarak adlandırılan ilaçlar geleneksel olarak bu şekilde tanımlanıyor olsa da bu ilaçlar anksiyete bozukluğunun tedavisinde de etkili bir biçimde kullanılabilen ilaçlardır. Hatta yaygınlaşmış anksiyete bozukluğunda temel ilaç olarak genellikle antidepresan ilaçlar kullanılmaktadır.
Her türlü tedaviden hızlı bir sonuç alınabileceği düşünülmemelidir. İlaçların etkisinin başlaması haftalar alabilmektedir.
İlacın ne kadar süre kullanılacağına doktor karar vermelidir. Tedavi genellikle uzun sürelidir. Ancak unutulmaması gereken önemli konulardan birisi de özellikle yeşil reçeteli bazı kaygı giderici ilaçlar olmak üzere bütün ilaçlar doktor tarafından önerildiği şekilde kullanılmalıdır.
Prof. Dr. Erol Özmen
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi
Psikiyatri Anabilim Dalı
Muayenehane:
Talatpaşa Bulvarı, No: 50, Dora Apt, Kat: 3, Daire: 3, Alsancak, İzmir
Yüz yüze ya da online görüşme randevusu için telefon : 0 542 236 13 54