Psikoloji & Psikiyatri
Psikoloji ve psikiyatrinin internet adresiAldatılma Psikolojisi
Uzman Psikolog Zehra Erol

Aldatılma psikolojisi; kişi için karmaşık bir süreçtir. Aldatılmak kişinin çok yoğun acı, kızgınlık, üzüntü yaşamasına neden olan iz bırakan yaşantılardan biridir. Mutlu başlayan hatta bazı durumlarda mutlu devam ettiğine inanılan ilişkilerde eşlerden biri neden aldatır? Bu soruyu aldatılan kişiler sıklıkla sorar ve anlamaya çalışır.
-Sevilmek, değerli olduğunu hissetmek, önemsendiğini bilmek, zorluklar karşısında desteklenmek, yalnız olmadığını ve güvende olduğunu hissetmek en temel ihtiyaçlardandır. Yaşadığımız ilişkilerde bu gereksinimlerin karşılandığını hissetmek isteriz. Doğaldır ki kişi sevildiğine inanmadığı ve güvende hissetmediği ilişkisinde ayrılık kararı alabilir. Ancak yalnız kalma konusunda kaygı yaşayan, tek başıma kalmanın kendisi için problem olacağına inan kişiler var olan ilişkisini bitirmeden başka bir ilişki arayışına girebilmektedir. Bu nedenle ayrılmadan yeni bir ilişkiye başlayabilmekte, iki ilişkiyi de sürdürebildiği kadar devam ettirme yolunu seçmektedirler.
-Neden eşini aldattın sorusuna verilen diğer bir yanıt da “beni çok üzdü, onun da benim gibi üzülmesini istedim.” olabilmektedir. Aldatıldığını öğrenmek kişinin çok yoğun ve karmaşık duygular hissetmesine neden olabilir. Üzüntü, acı, yanında haksızlığa uğradığını hissetmek bazı kişilerde cezalandırmaya yönelik tepkilere neden olur. Bu duygularla başa çıkabilmek için kişinin kendisi de aldatabilir. Bu durum kısa süreli bir rahatlamadan öteye geçmez.
-Günlük yaşam stresleri ile baş etme zorlukları; var olan stresle, flört veya seks yoluyla başa çıkma çabası da nedenlerden biridir.
Aldatan kişide görünen farklılıklar;
- Açılmayan telefonlar. (duymadım, işteydim..vb)
- Artan iş yoğunluğu (toplantı var önemli, müdür toplantı yapıyor çok önemli…)
- Cinsel birliktelikte azalma (stresliyim o nedenle canım istemiyor senle ilgisi yok.)
- Gündelik sorunları abartarak tepki verme ve sorunlar karşısında eşini suçlama.(kapıyı geç açtığı için, arkadaşlarının yemek davetine geç kaldıkları için aşırı suçlama)
- Eşini yetersiz gördüğü konuların abartılı şekilde üstünde durma. Kendi davranışlarındaki sorunlardan kaçınma.
Aldatılan kişi ilişkide bir şeylerin ters gittiğini fark etse de aldatılmakla yüzleşmek çok da kolay değildir. Bu nedenle ilişkide mesafe oluşmaya başlayınca sorunu;
-İnkar etmek
-Aldatan kişinin zorlayıcı davranışlarını görmemezlikten gelmek,
-Yakıştıramamak (o böyle biri değil)
-İlişkide ki başka sorunlara yönelmek (ailesi ile arası değil, iş problemleri var..), davranışlarına bahaneler bulmak aldatıldığını görmeyi zorlaştırır.
Uzman Psikolog Zehra Erol
Yazılı olarak izin alınmadan alıntı yapılamaz.
Uzman Psikolog Zehra Erol’un diğer makaleleri için lütfen tıklayınız