Psikoloji & Psikiyatri

Psikoloji ve psikiyatrinin internet adresi

Bağımlı Kişilik Bozukluğu Belirtileri

Uzman Psikolog Zehra Erol

Bağımlı Kişilik Bozukluğu Belirtileri Zehra Erol e1508240316725 - Bağımlı Kişilik Bozukluğu Belirtileri

İnsanlardan destek ve onay almaya aşırı duyarlılık, yaşamları ile ilgili karar alma durumlarında sorumluluk duygusunun yarattığı kaygı ile başa çıkma zorlukları bağımlı kişilik bozukluğunun belirtilerindendir.

Bağımlı kişilik örgütlenmesine sahip kişiler yaşamlarında başkalarının varlığı olmadığında hayatlarını sürdürmenin çok zor olduğuna inanırlar.

Bu nedenle ilişkilerine bağımlı hale gelirler. Genellikle karamsarlık ve şüphe içindedirler. Kendi yeteneklerini küçümseme eğilimindedirler. Bu nedenle yapılan eleştirileri kendi değersizlikleri ile bağlantılama eğilimindedirler.

Diğer bağımlı kişilik bozukluğu belirtileri;

-Karar verme durumlarında sorumluluk almaktan kaçınma eğilimleri vardır. Verilecek kararın sorumluluğu kaygılarının artmasına neden olur. Başkalarından tavsiye alma ve güvende hissetmek için yoğun çaba sarf ederler. Bu nedenle yaşamlarındaki önemli konular için başkalarının sorumluluk almasını isterler.

-Yakın bir ilişki sona erdiğinde veya sona erme sürecine girdiğinde yeni bir ilişki arayışına girerler.

-Kendine güven sorunları nedeniyle kendi başına bir işi başlatma problemleri vardır. Görev ve sorumluluk içeren işlerde kendi yeteneklerinden şüphe durmaya meyillidirler.

-Destek ve onay kaybı korkusu nedeniyle hayır demek, kendini ifade etmekle ilgili zorluklar.

-Yalnızlık hissetikleri durumlarda aşırı rahatsızlık gösterirler.

-İnsanların kendisine yönelik zarar verici davranışlarını tolere etme eğilimi.

-Eleştiriye karşı aşırı duyarlılık. Tartışma ve eleştiriler kendilerini oldukça zorlar.

Bağımlı özelliklere sahip bireyler sorunu çözmek yerine sorunun kaynağından uzaklaşma yaklaşımı içindedirler. Bu nedenle suçlayıcı yaklaşımları sık sık görülür. Karşısındakinin de kendisinin benzeri duygu ve düşüncelere sahip olduğuna inanır. Bu inancın etkisiyle insanlarla ilişkilerini organize etmeye çalışır. İnsanların kendisine bağımlığını sıklıkla kontrol etme eğilimi vardır. Yukarıda bahsettiğimiz bu belirtiler iş, sosyal yaşam ve hayatın diğer alanlarında bozulmaya neden olur. Bağımlı kişilik bozukluğu, kaygı bozukluğu, depresyon, fobiler, madde kullanım bozukluğu, panik zoukluk gibi psikolojik problemlerin gelişimine zemin oluşturur. Yalnız kalmamak için suistimal içeren ilişkileri sürdürebilirler. Buda özsaygılaerının zedelenmesine neden olur. Bu zedeleyici sonuçları nedeniyle erken fark edilmesi ve psikolojik desteğe başlanması oldukça önemlidir. Bu kişilik özelliklerin gelişiminde aşırı korumacı ve otoriter ebeveyn yaklaşımlarının etkisi önemsenmektedir. Çocukluk çağında yaşanan ayrılma kaygısı, kronik rahatsızlıklar da zemin oluşumuna katkıda bulunabilir.

 

Uzman Psikolog Zehra Erol

www.zehraerol.com

Yazılı olarak izin alınmadan alıntı yapılamaz.

Uzman Psikolog Zehra Erol’un diğer makaleleri için lütfen tıklayınız