Psikoloji & Psikiyatri

Psikoloji ve psikiyatrinin internet adresi

Baskı Yoluyla Çocukları Üzerinde Kontrol Sağlamaya Çalışan Ebeveynler

Uzman Psikolog Zehra Erol
Baskı Yoluyla Çocukları Üzerinde Kontrol Sağlamaya Çalışan Ebeveynler Zehra Erol e1506757368963 - Baskı Yoluyla Çocukları Üzerinde Kontrol Sağlamaya Çalışan Ebeveynler
Baskı yoluyla çocuğunu kontrol etmeye çalışan ebeveynler; davranışlarını fiziksel yada sözel şiddete dayandırır. Baskıcı ailelerde kurallar çocuk için sıkı bir şekilde uygulanır. Çocuğun ebeveynin istediklerini yapması baskı ve şiddetle sağlanmaya çalışılır. Ebeveynlerin çocuktan beklentileri gerçekçi değildir. Çocuğun hata yapabileceği unutularak hata yaptığında cezaya yada şiddete başvurulur. Bunun çocuk üzerinde ki etkisi oldukça örseleyicidir.

Anne ya da babanın isteklerini yapmamanın bedelini ağır yaşar. Çocuk bu şekilde hatanın olağan olmadığını anne ve baba tarafından istenilmeyen davranışı yapmanın sonucunun cezalandırılacağını öğrenir. Bu ailelerde anne ve babanın duyguları daha ön planda ve önemlidir. Çocuğun ihtiyaçlarını, gelişimine bağlı değişimleri anlamaktan çok kendi duygusal değişimlerini çocuğa yansıtırlar. Baba birine öfkelenmişse ve duygusunu kontrol edemiyorsa eve geldiğinde de bunu evdekilere yansıtabilir. Diğer bir örnekte babanın iş sorunlarını eve taşıması, annenin de yorgunluk, eşiyle ilişkisinde ki tatminsizlik nedeniyle çocuklarına bağırmasıdır. Bu şekilde ebeveynlerinin duygusal ihtiyaçlarına önem vermediğini gören çocuk kendini ailenin bir üye olarak görmekte zorlanır ve yalnız hisseder. Kendine güven duymakta zorlanır, yaşamı ve kendini olumsuz algılar. Bu zorlayıcı duyguları yaşasa da çocuk aileleri öfke ve hayal kırıklığı yaşamalarına da izin vermez. Anne ve babanın davranışlarına karşı bu şekilde duygu yaşamanın (öfke, kızgınlık, üzüntü..) doğru olmadığını vurgularlar.. Bu duygular çocuklar için yasaktır. Bu duyguları engellemek duyguların yok olmasına neden olmaz. Ancak kökleri çocuklukta başlayan suçluluk duygularının temelini atar. Bu duyguların varlığı çocukta yetişkinlikte de devam eden suçluluk duygularının oluşmasına ve kendini kötü algılamasına neden olur. Kişinin kendini olumsuz algılması özgüven duygusunun düşüklüğüne, sosyal yaşamda sorunlara neden olur.

 

Uzman Psikolog Zehra Erol

www.zehraerol.com

Yazılı olarak izin alınmadan alıntı yapılamaz.

Uzman Psikolog Zehra Erol’un diğer makaleleri için lütfen tıklayınız