Psikoloji & Psikiyatri

Psikoloji ve psikiyatrinin internet adresi

Borderline Kişilik Bozukluğu

Uzman Psikolog Zehra Erol

Borderline Kişilik Bozukluğu Zehra Erol e1505831003409 - Borderline Kişilik Bozukluğu

Bazı kişiler vardır ki onlarla ilişki yaşamak oldukça zorlayıcıdır. Bu kişiler duygularını yoğun yaşarlar ve duygularında hızlı değişimler vardır. İlişkilerinde süreklilikle ve sorunları çözmekle ilgili zorluklar yaşarlar. Kendilerini algılamalarında tutarsızlık görülür. Bazen kendilerine aşırı güvenirler, bazen de kendinlerini güçsüz hissederler, değersizlik duyguları yaşarlar. Yoğun bir ilgi ihtiyaçları vardır.

İlgi gördükleri kişinin onayını almak da bu kişiler için son derece önemlidir. Bir yandan yakın olmak isterler, diğer yandan zarar görme korkuları da uzaklaşmalarına sebep olur. İstikrarsızlık yaşamlarında önemli sorundur. İnsanlarla ilişkilerinde, iş yaşamlarında, kendileri ile ilgili değerlendirmelerinde istikrarsızlık vardır.İnsanlarla ilişkiler yüceltme ve değersizleştirme arasında gider gelir. kendisiyle ilgilendiklerinde, övdüklerin de yüceltirler. Bu kişiler için günlük yaşam içindeki ufak problemler büyük sorunlar halini alabilir. Sıklıkla boşluk ve sıkıntı hissi yaşarlar. Bu duygulardan kurtulmak için anlık ve kendine zarar veren davranışlara yönelebilirler. Sık partner değiştirme, alkol kullanma, farklı heyecanlara yönelme vb… Bu özelliklere sahip kişilerin yaşadığı sorun sınır kişilik örgütlenmesi (borderline kişilik örgütlenmesi) olarak adlandırılmaktadır. Duygularını yoğun yaşadıkları için bu kişilerle arkadaşlık, flört önceleri cazip gelse de bir süre sonra ilişkiye uyumsuzluk ve kargaşa hakim olur. Dürtülerini ve öfkelerini kontrol etme zorlukları da bu karmaşanın nedenlerindendir. Eşleri veya partnerleri tarafından terk edilmek en büyük korkularıdır. Bunun olmaması için elinden geleni yaparlar. Bunun için kendilerine zarar vermeyi göze alabilirler. İntihar girişimlerinde bulunmak, jiletle kollarını çizmek, üzerinde sigara söndürmek, elini kesici aletle çizmek gibi kendilerine zarar verici davranışları da olur. Borderline kişilik bozukluğu olan kişiler için birlikelikler sonrası ayrılıklar oldukça ağırdır. Bu rahatsızlığa zemin hazırlayan en önemli etken 3 yaşına kadar anneyle çocuk arasındaki ilişkinin nasıl yaşandığıdır. Özellikle annenin ihmalkar tutumları en önemli faktörlerdendir. Yaşam içindeki değişimlerinde süreci hızlandırıcı etkileri vardır. Özellikle ayrılıklar, okulu bitirme, evlenme, iş yaşamına adım atma, ebeveyn olma gibi yaşantılar bu kişilerin kaygılarını arttırır. Depresyona girmelerini kolaylaştıran olaylardır.

Borderline kişilik bozukluğu olan kişiler sıklıkla şiddetli depresyon, yoğun kaygı ve çalışma isteksizliği ile psikolojik yardım almak için başvururlar. Duygularında ki yoğun değişimler, ilişki sorunları terapiye devam etmelerinde de zorluklar yaşamalarına neden olur. Tedavinin merkezinde psikoterapi yer alır. Yaşamındaki istikrarsızlık psikoterapi sürecinde de ortaya çıkabilir. Ancak uzun süreli ve düzenli psikoterapi sürecinden oldukça faydalanırlar.

 

Uzman Psikolog Zehra Erol

www.zehraerol.com

Yazılı olarak izin alınmadan alıntı yapılamaz.

Uzman Psikolog Zehra Erol’un diğer makaleleri için lütfen tıklayınız