Psikoloji & Psikiyatri

Psikoloji ve psikiyatrinin internet adresi
Borderline Kişilik Bozukluğunda Aile İlişkileri
Uzman Psikolog Zehra Erol
Borderline Kişilik Bozukluğunda Aile İlişkileri Zehra Erol e1507621981318 - Borderline Kişilik Bozukluğunda Aile İlişkileri
Borderline kişilik bozukluğunda aile ilişkilerini anlamak bu bozukluğun bireye etkisini tanımlamakla mümkün. Bu kişiler karmaşık kişiler arası ilişkiler, duygu ve dürtü kontrol sorunları ile birlikte kendini anlama ve tanımlama çabası içindedirler. BDP kişilerin diğer özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz.

-Kişilerarası ilişkilerde yargılama zayıflıkları

–İstikrarlı ilişki sürdürme güçlükleri

–İnsanlardan gelen yorumları olumsuz algılama

-Duygusal değişimlerine bağlı olarak ilişkilerde idealize edip değersizleştirme.

–İlişkilerde güven problemleri

-Kronik boşluk duygusu

-Reddedilmeye hassasiyet

-Kendine zarar veren davranışlar

–İntihar tehdit ve girişimleri

Bireyin duygusal istikrarsızlığı, dürtü kontrol sorunları aile içi yaşantıları da ciddi düzeyde etkiler. Borderline kişilik bozukluğu olan bireyin ebeveynleri veya eşleri bir süre sonra sorunları azaltma çabasına girer. Bu çaba bir süre sonra aşırı kontrol davranışı oluşturabilir. Aşırı kontrol etme çabası süreci daha da zorlaştırır. Ailelerin bu bozuklukla ilgili bilgi sahibi olması oldukça önemlidir. Bu beklentilerin daha gerçekçi oluşturulmasına katkıda bulunur. Borderline kişilik özelliklerine sahip bireyler dışardan yaratıcı, hırslı ve zeki görünebilirler. Ancak duygusal istikrarsızlıkları var olan potansiyellerini ortaya koymasına ve istikrarlı davranmasına engel olabilir. Ailenin bu durumun bilincinde olup hedefleri ona göre belirlemesi önemlidir.

 

Uzman Psikolog Zehra Erol

www.zehraerol.com

Yazılı olarak izin alınmadan alıntı yapılamaz.

Uzman Psikolog Zehra Erol’un diğer makaleleri için lütfen tıklayınız