Psikoloji & Psikiyatri
Psikoloji ve psikiyatrinin internet adresiBorderline Kişilik Nedir?
Uzman Psikolog Zehra Erol

Duygusal istikrarsızlık; Duygusal iniş çıkışları vardır. Bir an mutlu iken, birden mutsuz olabilir. Bu değişimler bir kaç dakika gibi kısa süreli olabildiği gibi bir kaç saati de bulabilir. Kaygı ve öfke kontrol zorlukları vardır.
Terk edilmeye aşırı hassasiyet; Terk edilmek ve yalnız kalmaktan oldukça korkarlar. Bu nedenle çevresindeki insanlarla arasında mesafe oluşmaması için aşırı çaba sarf ederler. Bazı durumlarda karşısındaki kişi kendisine mesafe koyduğunda kendine zarar vermeyi göze alarak yakınlaşmaya çalışır.
İlişkilerde istikrarsızlık; Bordeline kişi ile ilişkiye başlayan bireyler için başlangıçta duygusal iniş çıkışlar, yoğun duygusal tepkiler yeni ve heyecanlı bir ilişkinin başlangıcı gibi görünebilir. Ancak borderline bireyler ilişkileri yoğun yaşasa da kişilerarası ilişkilerinde istikrarsızdır. Kısa süreli, geçici ilişkiler yaşarlar. Aşk, aile veya arkadaşlıklarında birlikte zaman geçirdikleri kişiler her şeyin yolunda gittiğini sansalarda birden öfke, kızgınlık veya mutsuzluk açığa çıkabilir. Duygusal iniş çıkışları ilişkilerini belirgin şekilde etkiler. İnsanları birden idealiz edip, bir anda değersizleştirmeleri de ilişkilerini zorlaştıran diğer bir faktördür.
Kendini algılayışta sorunlar; Kendisini algılayışında da istikrarsızlık vardır. Kendisini oldukça iyi algılarken bir anda kötü olarak değerlendirebilir veya kendinden nefret edebilir. Hayattan beklentileri, amaçları ve kim olduğu ile ilgili tutarlı bir yaklaşımı yoktur.
Kronik boşluk duygusu ile ilgili yakınmaları; İçinde bir boşluk hissinden bahsederler. Bu boşluk duygusunun çok rahasız edici olduğunu, hiç birşeyin bu boşluğu dolduramadığını ifade ederler. Bu duygu ile başa çıkmak için seks, alkol veya yemek yeme gibi davranışlar sergilerler.
Kendine zarar veren davranışları; Kaygı, öfke veya özellikle üzüntü hissettiği durumlarda kendilerine zarar veren davranışlara yönelebilirler. Aşı alkol alımı, aşırı hız yapma, riskli cinsel yaşantılar gibi. Bu davranışlar o anki gerilimi azaltmaya yöneliktir. Aynı zamanda intihar girişimi, intiharı deneme veya düşünme de görülebilir. Yukarıda belirtilen özellikler ” Borderline kişilik nedir ” sorusuna netleştirmeye yardımcı olur.
Bu kişilik örgütlenmesine ait belirtiler ergenlik veya erken erişkinlik döneminde açığa çıkar. Bu rahatsızlık; depresyon, bipolar bozukluk, madde kullanım bozukluğu, yeme bozukluğu vb.. ile birlikte görülür. Psikolojik destek süreci eğer depresyon gibi bir psikolojik rahatsızlıkla gelmiş ise; depresyon belirtileri ve borderline özellikler üzerinde de çalışmayı içerir. Sadece depresyon, kaygı bozukluğu gibi belirtileri üzerinde çalışmanın borderline kişilik üzerinde belirgin bir etkisi yoktur. Borderline kişilik bozukluğu tedavisi uzun ve yorucu bir süreçtir. Bu süreçte düzenli devam edildiğinde ilerleme kaydedilir.
Uzman Psikolog Zehra Erol
Yazılı olarak izin alınmadan alıntı yapılamaz.
Uzman Psikolog Zehra Erol’un diğer makaleleri için lütfen tıklayınız