Psikoloji & Psikiyatri

Psikoloji ve psikiyatrinin internet adresi

Çift Terapisi Hakkında Temel Bilgiler

Uzman Psikolog Zehra Erol
ift Terapisi Hakkında Temel Bilgiler Zehra Erol e1507185101662 - Çift Terapisi Hakkında Temel Bilgiler
Çift terapisinde eşlerin yaşadıkları sorunların nedenlerini anlaması, yaşadıklarına farklı bakış açısını kazanması, yeni beceriler geliştirebilmek ve güvenli bir ortamda sorunları ile ilgili konuşabilmesi önemlidir. Sorumlulukların paylaşılması, karar verme ile ilgili sorunlar, boş zamanların değerlendirilmesi, sınırlar, kişisel alanlar, güven sorunları, ebeveynlik, ekonomik sorunların etkileri, sosyal yaşam gibi konular terapi sürecinde gündeme gelir.

Bireysel farklılıkların yarattığı mücadeleler, ilişki başlangıcından bu yana oluşan problemler üzerinde çalışmak oldukça faydalıdır. Bu noktada çift terapisinde süreci etkileyen bazı noktalara dikkate etmek gerekir.

-Son noktada yardım almak;

Çift terapisi ilişkilerini geliştirmek isteyen çiftler için verimli bir süreçtir. Ancak çoğunlukla işler işin içinden çıkılmaz hal aldığında çift terapisi son durak olarak görülebiliyor. İlişkilerde mutlu hissedilen zamanlar azalıp sıkıntılar arttıkça durum işin içinden çıkılmaz hal almakta Tekrarlayan sorunlar zaman için de büyüyen çatışmalar ilişkileri yıprattıkça eşler çözüm bulamayıp toleransları kalmadığında çift terapisine başvurmaktadır. Oysaki son noktaya gelmeden yardım almak sorunların büyümesini engeller ve koruyucu bir yaklaşımdır.

-Karşı tarafın değişmesini bekleme

Çift terapisinde eşler genellikle karşı tarafın değişeceğine yönelik beklentiyle terapiye gelirler. Odak noktası karşı tarafın değişmesi olduğunda yargılayıcı ve suçlayıcı yaklaşımlar nedeniyle süreç de zorluklar oluşur. Suçlayıcı, yargılayıcı tutumlar yerine, kişilik mücadeleleri ile başa çıkabilmek, ilişkinin temelindeki sorunları anlamak, ilişkiye bakış açısının, davranışların değişimi üzerinde durmak sürecin ilerlemesine neden olur.

 

Uzman Psikolog Zehra Erol

www.zehraerol.com

Yazılı olarak izin alınmadan alıntı yapılamaz.

Uzman Psikolog Zehra Erol’un diğer makaleleri için lütfen tıklayınız