Psikoloji & Psikiyatri

Psikoloji ve psikiyatrinin internet adresi

Depresyonda Kişilik Yapısının Etkisi

Uzman Psikolog Zehra Erol

Depresyonda Kişilik Yapısının Etkisi Zehra Erol e1506971305219 - Depresyonda Kişilik Yapısının Etkisi
Depresyon mutsuzluk, karamsarlık dönemidir. Depresyonda olan kişide yaşadığı andan zevk alamama, çevreye karşı ilgisizlik, geleceğe karamsar bakış açısı vardır. Yemek yeme ve uyku düzeninde bozulma, cinsel isteksizlik, dikkat güçlükleri, geleceğe yönelik hedef oluşturamama ve isteksizlik görülür. Depresyonu etkileyen nedenlerden biri hayat içinde yaşanan olaylardır. İş kaybı, boşanma, vefat gibi nedenler depresyonu tetikler.

Ancak depresyonu etkileyen bir faktörde kişinin bireysel özellikleridir. Bireysel özellikler aynı zamanda tedavi sürecinde de önemli bir etkendir. Depresyonda kişilik özelliklerinin etkisi göz ardı edilemez. İnsanlara, durumlara verdiğimiz tepkiler, tekrarlayan uzun süreli, belirgin davranış, düşünce biçimleri, duygular ve tutumlar kişiliği oluşturur. Tekrarlayan düşünce biçimleri ve davranışlar zorlayıcı duygulara neden olabilir ve bireyi olumsuz etkileyebilir. Depresyonda kişilik yapısının etkisini değerlendirdiğimizde depresyonun oluşumunda özellikle vurgulanan kişilik yapısı olmasa da bazı kişilik özelliklerinin depresyon üzerindeki etkisinden bahsedilebilir. Bunları kısaca açıklarsak;

-Aşırı sorumluluk hissetme; aşırı sorumluluk hisseden kişiler de başkalarının sorumluluklarını üstlenme, sorumlulukları yerine getirememenin baskısı bireyin mutsuz olmasına neden olabilmektedir.

-Bağımlılık; Kendine yetemeyen, karşılaştığı sorunları kendi başına çözmekte zorlanan kişiler dışsal desteklere çok fazla ihtiyaç duyarlar. Süreçler bekledikleri gibi ilerlemediğinde yeterli desteği göremediklerine inandıklarında kolayca mutsuz olurlar. Bu duygularla baş etmekte zorlanırlar.

-Güvensizlik; Kendine ve çevresine güven duymakta zorlanan kişiler günlük yaşam içindeki olumsuzluklarda ve stresli durumlardan kolay etkilenirler.

-Titizlik; İnsanlara olaylara ve çevresine özenli ve dikkatli davranan kişiler, insanlardan da benzer tutum içinde olmalarını beklerler.

-Kendini kolayca suçlama eğilimi; Yaşadıkları olaylar için bazı kişiler kendini aşırı suçlama eğilimindedir. Buda hem kendilerine saygısını azaltmakta hem de olumsuz düşüncelere neden olmaktadır. Bu özelliklere sahip bireyler insanları kırmamaya özen gösterirler, çevresindeki insanlara karşı duyarlıdırlar, kendisi ve çevresinden beklentileri yüksek, mükemmeli arayan kişilerdir.

 

Uzman Psikolog Zehra Erol

www.zehraerol.com

Yazılı olarak izin alınmadan alıntı yapılamaz.

Uzman Psikolog Zehra Erol’un diğer makaleleri için lütfen tıklayınız