Psikoloji & Psikiyatri
Psikoloji ve psikiyatrinin internet adresiDepresyonla Yaşam
-Destek çabası aşırı koruyucu tutuma dönüşebilir. Koruyucu yaklaşımlarda aşırılık; kişiyi zorluklardan, stresten uzak tutmaya çabası duygulardan izolasyona dönüşebilmektedir. Bu da duygulara toleransı zorlaştırmaktadır. Aynı zamanda bu yaklaşımın uzun soluklu hale dönüşmesi kişinin zorlayıcı yada gerçekçi olmayan beklentilerini pekiştirmektedir.
-Depresyondaki kişinin algılamasındaki karamsarlığı ortadan kaldırma çabasıda aile bireyleri için bir hedef halini alabiliyor. Hayatın düşündüğün kadar karamsar olmadığını ispatlama çabasına giren aile üyelerinin bu tutumları depresyonda olan kişiye anlaşılmadığını hissettirir. Anlaşılamadığını hisseden kişi daha az paylaşımda bulunmaya başlar. Kişinin karamsar, olumsuz bakış açısı üzerinde çalışmak psikoterapinin bir parçasıdır. Ailenin bunu iletişimlerinde merkeze koyması ilişkileri üzerinde olumsuz etkiye neden olmaktadır.
– Önemli zorluklardan biri de destek olmak isteyen kişilerin kendi istek, ihtiyaçlarını göz ardı ederek depresyonda olan kişiyi merkeze alması tümüyle onun ihtiyaçlarına odaklanmasıdır. Kişinin karşı tarafa yardım etme çabası kendini ihmal etmesine neden olabilir. Bu bir müddet sonra bu kişilerinde rahatsızlanmasına dönüşebilir.
Depresyonda olan kişinin yaşamı karamsar algılayışı ve olaylara olumsuz bakış açısı bir müddet sonra dinleyeni de birlikte yaşayan kişileri de etkiler. Bu nedenle destek alındığında ailenin de bilgilendirilmesi tedavi sürecinin önemli bir parçasıdır.
Uzman Psikolog Zehra Erol
Yazılı olarak izin alınmadan alıntı yapılamaz.
Uzman Psikolog Zehra Erol’un diğer makaleleri için lütfen tıklayınız