Psikoloji & Psikiyatri

Psikoloji ve psikiyatrinin internet adresi

Duyguları Kontrol Edebilmek

Uzman Psikolog Zehra Erol

Duyguları Kontrol Edebilmek Zehra Erol e1506677238199 - Duyguları Kontrol Edebilmek
Duyguları kontrol edebilmek günlük yaşamda ilişkileri kolaylaştırır, uyumu arttırır. Gün içinde farklı duygular yaşarız. Üzüldüğümüz, mutlu olduğumuz kızdığımız anlar vardır. Duyguları yoğunluğu çok yüksekte hissedilmediğinde olağan karşılarız, dikkatimizi de çekmeyebilir. Ancak çok yoğun hissettiğimiz duygular bizi önemli derecede etkiler ve tepkilerimiz üzerinde belirgin etkisi vardır.

Özellikle zorlayıcı duygular yaşadığımızda verdiğimiz tepkiler duygularımız yatıştıktan sonra verdiğimiz tepkilerden farklıdır. Çok yoğun, şiddetli duygular yaşarken verdiğimiz tepkilerden, duygularımız dinginleştikten sonra rahatsız olabilir ve beğenmeyebiliriz. Anlık tepkiler uzun vadede kişide sıkıntı yaratabilir. Bu nedenle duyguları kontrol edebilmek oldukça önemli.

Duyguları neden kontrol kontrol etmek isteriz sorusunun kişisel olarak farklı cevapları vardır.

-Özellikle acı, üzüntü, mutsuzluk gibi zorlayıcı duyguların çevremizdeki veya yakın ilişkilerde bulunduğumuz kişileri negatif etkileyeceğine dair inancımız.

-Toplumsal yapı ve sosyal yaşamda taleplerde bu yönde olabilmektedir. “Üzülme, çok kaygılısın, bu kadar kıskançlık iyi değil” gibi yaklaşımlarda etkilidir.

-Var olan duygusal durumun farkında olmak bu urumun düşüncelerimiz, davranışlarımız ve ilişkilerimiz üzerindeki etkisini fark etmek

– Olumsuzlukların nedenlerini anlamak ve bu durumlardan sonuç çıkararak ilerlemek için yardımcıdırlar.

Duygularımızın şiddeti fazlaysa davranışımızı fark etmek ve kontrol etmek oldukça zor olabilir. Yoğun duyguları yönetebilmek duygumuzun farkına varmak, anlamakla mümkün. Duygularımızı tanımladıktan sonra verdiğimiz tepkiler süreci daha rahat yaşamamıza neden olur. Bu nedenle duygularımızın farkına varmamız nasıl tepki vereceğimizi de belirler.

 

Uzman Psikolog Zehra Erol

www.zehraerol.com

Yazılı olarak izin alınmadan alıntı yapılamaz.

Uzman Psikolog Zehra Erol’un diğer makaleleri için lütfen tıklayınız