Psikoloji & Psikiyatri
Psikoloji ve psikiyatrinin internet adresiErgenlerde Depresyon
Uzman Psikolog Zehra Erol
Ergenlik dönemiyle beraber sosyal yaşam içinde daha fazla yer alan ve özerk davranmak isteyen ergen yaşama ve kendisine dair keşifleri sırsında ailesinden destek beklentisi i içindedir. Bu süreçte ergenlerde nasıl göründükleri, davranışlarının nasıl olduğu, nasıl algılandığı konusunda ilgi artışı olmaktadır. Görünüm, arkadaş ilişkileri, çocukluktaki bağımlı yaşamdan, özerk yaşama geçiş ergenin yaşamında merkezde yer almaktadır ve ergenin kendini nasıl algıladığını da ciddi düzeyde etkilemektedir.
Bu konulardaki problemler ergenin duygu dünyasını ciddi düzeyde etkiler.
Ergenlerde depresyon eğilimini arttıran konulardan bahsettiğimizde;
- Ergenlik döneminde fiziksel değişimler kişinin ergenin kendini algılamasını da belirgin bir şekilde etkiler. Özellikle kızlarda kalçalarda yağlanma, göğüslerin büyümesi, kiloda artış olabiliyor. Bu durumda kızların fiziksel görünümleri ile endişelerinde artış görülüyor. Kendi görünümlerinden memnun olmama hoşnutsuzluk olumsuz düşünceler depresyona eğilimi arttırıyor.
- Ergenlik döneminde akran ilişkileri oldukça önemlidir. Popüler olma, kendisini ispatlama davranışları görülebilir. Arkadaşları tarafından alay edilen, değersizleştirilen ergenlerde mutsuzluk, kendini beğenmeme gibi etkilenmeler görülür.
- Arkadaş ilişkilerinin yetersizliği, romantik ilişkilerde problemler ve yakınlaşma ile ilgili güçlüklerde ergende depresyon eğilimlerini arttırır.
- Ergen aile ilişkisi de ergenin psikolojisi üzerinde oldukça önemli etkisi vardır. Ebeveynlerden birinin depresyonda olması, ebeveynlerin duygusal desteklerinin yetersizliği, aile içinde maddi problemlerin olması ve gündemi çok meşgul etmesi. Eşler arasında problemlerin ve evdeki tartışmaların çok yoğun olması da ergenin depresyona eğilimini arttırır.
Uzman Psikolog Zehra Erol
Yazılı olarak izin alınmadan alıntı yapılamaz.
Uzman Psikolog Zehra Erol’un diğer makaleleri için lütfen tıklayınız