Psikoloji & Psikiyatri

Psikoloji ve psikiyatrinin internet adresi

Kendinden Şüphe Etmek Mutsuzluğa Neden Oluyor

Uzman Psikolog Zehra Erol

Kendinden Şüphe Etmek Mutsuzluğa Neden Oluyor Zehra Erol e1506415456863 - Kendinden Şüphe Etmek Mutsuzluğa Neden Oluyor
Kendinden şüphe etmek mutsuzluğa neden olsa da kendini korumaya yönelik bir yaklaşımdır. İlişkilerde sorun yaşamamak, başarısız olmamak için kişinin kendisinin eksik ya da kusurlu olup olmadığını araştırması üzerine kuruludur.

“Tepkim acaba fazla mı kaçtı?, Yeteri kadar zaman mı harcamadım?, Akşam beni aramadı yeterince ilgi göstermediğimden mi? “ şeklinde kişinin kendine yönelik şüpheler davranışlarını olumsuza değerlendirmesine neden olduğu gibi olayın gerçek nedeni konusunda karasızlık yaşamasına neden olur. Bu yaklaşım biçimi bireyin yaptığı işi değil kendini değerlendirmesine neden olur.

Kendinden şüphe etmek davranışı erken yaşta anne babanın tutumları ile yavaş yavaş şekillenir ve öğrenilir. Çocuk duygu ve düşüncelerini ifade ettiğinde verilen olumsuz mesajlarla şekillenir . Örneğin; Doktor olmak isteyen çocuğa “Sen kandan korkuyorsun nasıl doktor olacaksın, aşırı hassassın sen yapamazsın.”, “avukat olmak istiyorsun ama onun için çok girişken olmak gerekir.”, “Bu sınavlara girmek istiyorsun ama hazırlanabilecek misin” gibi çocuğun kendi ile ilgili olumsuz mesajlar verilmesi zamanla bu konuda duyarlı hale gelmesine ve kendinden şüphe duymasına neden olur. Çevresinin bu yaklaşım tarzı bir süre sonra kendi iç sesi haline gelir. Bu yaklaşımlarla daha derinde kişi kendisi ile ilgili olumsuz inanışlar geliştirir. Altta yatan ben karşı taraf için yeterine iyi olmayabilirim düşüncesinin etkisi ile insanların ne düşündüğü ve nasıl değerlendirmede bulunduğu kişi için önem kazanır. Dış çevreye karşı hassasiyet kazanan birey çevrenin kendisi ile ilgili düşünceleri fazla önemsemesine ve kendisinden şüpheye neden olur.

Bahsettiğimiz nedenler dışında; sevdiği kişi tarafından terk edilmek, başarısız olmak, başarılı bir durumu sürdürememek gibi endişelerde kendinden şüphe duymaya neden olur. Kendinden şüphe etmek; bireyin kendini ortaya koymasında duygu ve düşüncelerini ifade etmesinin önünde en önemli engellerden biridir. Bireyin yapabileceklerini, hedeflerini sınırladığı gibi yaşamdan yeterince tat almasını zorlaştırır.

Kendinden şüphe etmek zamanla kaygı ve depresyonun oluşumunda da tetikleyicidir. Kendinden şüphe etmek üzerinde çalışabilmek için ilk adım; kendi düşüncelerin farkına varmak ve bu düşüncelerin olumsuzluğunu görebilmek. Bu düşüncelerin oluşumuna neden olan geçmiş yaşantıları anlayarak bugüne odaklanmayı geliştirebilmek.

 

Uzman Psikolog Zehra Erol

www.zehraerol.com

Yazılı olarak izin alınmadan alıntı yapılamaz.

Uzman Psikolog Zehra Erol’un diğer makaleleri için lütfen tıklayınız