Psikoloji & Psikiyatri

Psikoloji ve psikiyatrinin internet adresi

Kendini İfade Etme

Uzman Psikolog Zehra Erol

Kendini İfade Etme Zehra Erol e1507631385687 - Kendini İfade Etme
Kendini ifade etme; bireyin duygu ve düşüncelerini paylaşarak limitleri, öncelikleri ve sınırları ile bilgi vermesidir. Olaylara bakış açısını, duygularının kendi üzerindeki etkisini karşı tarafa aktarmasıdır. Yaşamları üzerinde kontrolü olduğuna inan kişiler duygu ve düşüncelerini paylaşmak konusunda daha isteklidirler, olaylar karşısında çaresiz hissetmezler. Düşüncelerini, bakış açısını paylaşır. Olumsuzlukları değiştirmek için çaba sarf ederler.

Sorunların çözümünde kendi etkisinin de farkındadır. Bazı kişiler düşünce ve duygularını ortaya koymaktan kaçınırlar. Bu durumu farklı nedenlere dayandırırlar.

Bireyin kendini ortaya koymaya engel olan durumlar vardır. Nelerdir bunlar?

-Bazı kişiler duygu ve düşüncelerini ifade ederken, güvenli, destekleyici alanların oluşmasını beklerler. Ortamda bunu hissetmediklerinde, rahatsız olduklarında kendini ifade etmekten kaçınırlar.

-Çatışmaların ilişkiye zarar vereceğine, olayın büyüyeceğine içinden çıkılmaz hal alacağına inan kişiler, tartışmalardan uzak durmak isterler. Karşı tarafın söyledikleri kendisini rahatsız etse de sorun büyümesin diye cevap vermezler.

-Bazı kişiler söylediklerinin karşı tarafı üzeceği, öfkelendireceği ve ilişkilerinde duygusal mesafe oluşturacağını düşünürler. İnsanların sevgisini kaybetmekle ilgili endişeler, terk edilme ve reddedilme kaygıları paylaşımlarını azaltır. Genellikle bu endişelerin altında geçmişle ilişkili sorunlar yatar.

-Düşük öz güven duygusu. Bireyin kendisinden memnun olması daha fazla kendini ortaya koymasına neden olur. Kendinden memnun olmayan kişiler duygu ve düşüncelerini de değerli görmezler. İnsanlarında önemli görmeyeceklerini inanırlar. Bu nedenle de mümkün olduğunca az paylaşırlar.

-Kendisinden en iyisini bekleyen kişiler en ufak eksik veya hatalarında kendilerine karşı acımasız, sert eleştirilerde bulunabilmektedirler. Başarılarını görmezden gelmekte, eksiklerine odaklanmaktadırlar. Bu yaklaşımları bireyin kendinden memnun olmamasına ve buna bağlı olarak daha az kendilerini ifade etmesine neden olmaktadır. Bu o an için kişiyi rahatlatsa da , duygu ve düşüncelerini paylaşmadıkları içinde rahatsızlık duyarlar. Kendilerini yetersiz hissederler.

-Kişi kendi değerini; sosyal statüsü, ekonomik gücü..vb kriterlere belirlediğinde bunların kaybı durumunda içe çekilme yaşayabilir. Statüdeki değişimler, maddi kayıplar kişinin kendi potansiyeliyle ilgili kayıplar olarak algılandığında paylaşımlarda azalma ve kaçınmalar açığa çıkabilmektedir.

-İnsanlara nasıl göründüğünü aşırı önemseyen kişilerde “insanların ne düşüneceği ile ilgili endişeler” olabilir. Yargılanmakla ilgili kaygılar kaçınmalara neden olur.

 

Uzman Psikolog Zehra Erol

www.zehraerol.com

Yazılı olarak izin alınmadan alıntı yapılamaz.

Uzman Psikolog Zehra Erol’un diğer makaleleri için lütfen tıklayınız