Psikoloji & Psikiyatri
Psikoloji ve psikiyatrinin internet adresiKişisel Farkındalık Nedir?
Uzman Psikolog Zehra Erol

Kişisel farkındalık; bireyin duygu, düşünce ve davranışlarını anlama çabasıdır. Kişinin yaşadıklarının kendi üzerindeki etkisini kavramasıdır. Kendinizle ilgili bilgi edinirken iki noktayı önemsemek gerekir,
-Kendinizi suçlamadan, peşin hüküm vermeden anlayabilmek.
-Kendinize karşı anlayışlı, bağışlayıcı olabilmek ve sahip olduğunuz kapasitenin farkına varabilmek.
Farkındalık; kendinizi tanımanızı, gelişmenizi ve ilerlemenizi sağlar. Sınırlarınızın farkına varır, hedef ve amaçlarınız için gerçekçi çözümler üretirsiniz. İsteklerinizi, hedeflerinizi, değerlerinizi önemsersiniz ve kişisel olarak gelişirsiniz. Kendinizi olmak istediğiniz gibi değil olduğunuz gibi görür ve kabul edersiniz. Buda kendinize saygı duymanızı ve önemsemenizi kolaylaştırır, yaşamınıza denge ve huzur gelir. Kişisel özelliklerinizi anlamanız dışında bulunduğunuz ortama uyum sağlamanız ve kişilerarası ilişkileriniz açısından da önemlidir. Olgun ilişkiler ve bağlar kurmanıza yardımcı olur. İlişkileri kendi merkezinizden abartarak yaşamanızı önler, gerçekçi talepler oluşturmanıza neden olur.
Kişisel farkındalık bir içebakış ve gözlem sürecidir. Bu nedenle zaman alır ve sabır gerektirir ve geliştirir.
Kişisel farkındalık nasıl gelişir?
Kendinizi etiketlemek veya olumsuz değerlendirdiğiniz konulara saplanıp kalmak ve bu konularla aşırı uğraşmak değildir. Kendinize farklı açılardan bakabilmeyi de içerir.
-Duygusal zekanın geliştirilmesi; bireyin duygularını algılayabilmesi, tanıması ve yönetebilmesidir. Aynı zamanda insanlarla ilişkide empati, çatışmaları çözme ve etkili iletişim kurabilmesini de içerir.
-Bireyin kişisel öyküsü üzerinde düşünüp, anlayabilmesi. Geçmiş deneyimler, özellikle erken çocukluk dönemi yaşantıları kişiliğiniz ve bugününü etkileyen önemli bilgi kaynaklarıdır. Bu yaşantıları anlamak, kendimizi anlamanızın da önemli parçalarıdır.
-Gün içinde kendi kendi düşünce, his ve davranışlarını gözleme. Bireyin yaşadığı olayın olduğu ana odaklanarak kendi ile ilgili değerlendirme yapması önemlidir. Bu değerlendirmelerin etiketleyici ve suçlayıcı olmaması, tek bir davranışınıza saplanmamak, kendinize anlayışlı olmak fayda sağlar. Bazı durumlarda kendinizle ilgili yorumları tekrar gözden geçirmenizde fayda vardır.
-Kendi gözleminiz dışında çevreden de bir çok bilgi gelmektedir. Bireyin kendisiyle ilgili yapılan yorumları dikkate alırken hangi davranış veya ifadesinin insanlarda bu değerlendirmeye neden olduğunu anlaması oldukça önemlidir. Buna sebep olan davranış veya sözlerinin tekrarlayıcı olup olmadığını fark etmesi de faydalı olacaktır.
Uzman Psikolog Zehra Erol
Yazılı olarak izin alınmadan alıntı yapılamaz.
Uzman Psikolog Zehra Erol’un diğer makaleleri için lütfen tıklayınız