Psikoloji & Psikiyatri
Psikoloji ve psikiyatrinin internet adresiObsesif Kompulsif Kişilik Bozukluğu Belirtileri
Uzman Psikolog Zehra Erol

-Standart ve limitlerinin yüksekliği, katı düşünce sistemi ile birleşince başladıkları işleri tamamlamakta oldukça zorlanırlar. Bitmeyen ev işleri, tamamlanmakta zorlanan raporlar vb..Çevresindeki kişilerin işleri tamamlaması, gecikmesi ile ilgili yaşadıkları huzursuzluk ve rahatsızlığı yeteri kadar dikkate almazlar.
-İş yaşamı aşırı önemlidir. Merkezde yapılacak iş yani görev ve sorumluluklar vardır. Arkadaş ilişkileri, dinlenme zaman kaybı veya boş olarak değerlendirilir.
-OKKB olan kişilerin kendileri için belirledikleri standartlar oldukça yüksektir. Bu standartlara uyamadıklarında hızlı bir şekilde yoğun suçluluk duyguları açığa çıkar. Kendilerini aşırı derecede eleştirirler.
-Temizlik, yemek yapmak, araba kullanmak gibi konularda işlerin yapılması için izlenmesi gereken doğru yol vardır. İşlerin bu yolla yapılmasını ister. OKKB olan kişi kendi belirlediği bu yöntemle işlerin yapılmasını ister. İnsanların bunu kendisi gibi yapamayacağına inandığı için kendisinin yapmasını en uygun yöntem olduğuna inanır. Bu nedenle grup çalışmalarında da oldukça zorlanırlar.
-Ahlaki ve etik konularda aşırı vicdanlı, titiz ve esnek değildir.
-Maddi konularda aşırıya varan tasarruf eğilimleri vardır. Maddi olumsuzluklarla her an karşılaşabileceklerine inanırlar.
-Sahip olduğu eşyaları, malzemeleri birgün işe yarayacağına inanmaları nedeniyle bunları atmakta zorlanırlar.
-Ayrıntılar, listeler, kurallarla çok fazla meşgul olması nedeniyle yapılan işin ana konusundan uzaklaşırlar.
Bu bahsettiğimiz belirtiler sürekliliği bir süre sonra kişinin bu konularda katılaşmasına neden olur ve ilişkilerine zarar verecek noktaya ulaşır. Sosyal ilişkilerde ki bu zorluklar depresyon için zemin oluşturabilir. Obsesif kompulsif kişilik bozukluğu belirtileri gösteren kişiler uzun soluklu ilişkilerinde eşlerine, çocuklarına kendi belirledikleri standartları, limitleri empoze etme ve buna göre davranmalarını talep eğiliminde olabilirler…
Uzman Psikolog Zehra Erol
Yazılı olarak izin alınmadan alıntı yapılamaz.
Uzman Psikolog Zehra Erol’un diğer makaleleri için lütfen tıklayınız