Psikoloji & Psikiyatri
Psikoloji ve psikiyatrinin internet adresiÖfkenizi Nasıl İfade Edersiniz?
Uzman Psikolog Zehra Erol
Öfkenizi nasıl ifade edersiniz;
Pasif agresifler; Öfkelerini pasif-agresif şekilde gösteren kişiler, kızgınlıklarını karşı tarafın beklentilerini gerçekleştirmeyerek pasif ve dolaylı yollardan ifade ederler. Yaşamlarında önemli olan kişilerin isteklerini görmezden gelirler, birlikte yaptıkları işlerde sorumluluklarını almayarak öfkelerini gösterirler. Sessizliği karşı tarafa verdikleri bir mesaj olarak değerlendirirler. İşlerin istediği gibi gitmemesi, isteklerinin olmaması durumlarda tepkileri küsmek, somurtmak, işleri ağırdan almak veya oyalanmaktır. Yaşananlarla ilgili rahatsızlık hissetse de çevresindekiler nasıl olduğunu sorduklarında “Sorun yok”, “iyiyim” , “bir şey yok” şeklinde tepki verir.
Kendine güvenerek öfkesini ifade edenler; Bu kişiler fiziksel ve sözel olarak karşı tarafı rahatsız etmeden onlara kızgın olduğunu söyleyebilirler. Duygu, düşünce ve inançlarını karşı tarafa rahat bir şekilde aktarır ve söylediklerinin arkasında durur. Hataların, eksiklerin yaşamın bir parçası olduğunu bilir. İnsanların ve kendinin yaşananlarda hata paylarının olabileceğine inanır. Haklı olduğunu ispatlamak için karşı tarafı zorlamaz ve davranışlarını savunmakla ilgili zorunluluk hissetmez.
Öfkesini dışarı yansıtanlar; Öfkeleri davranış ve sözlerinde net olarak görülür. Bağırmak, hakaret etmek, suçlamak, iğnelemek, alay etmek, küfretmek, çevresindeki eşyaları fırlatmak, küfretmek, iğnelemek, bir şeyler atmak, kapıları hızla çarpıp çıkmak gibi davranışlar görülebilir. Bu şekilde kızgınlığını yaşayanlar aile bireyleri veya arkadaşları ile sorun yaşadıklarında birden kendilerini tartışmanın içinde bulurlar. Bazı kişilerde bu şekilde öfkeyi göstermenin rahatlattığına dair inanış vardır. Oysaki öfke uzun konuşmalarla, tekrarlayan hakaretlerle artar. Bazı kişilerde o an bu davranışları gösterse de olayın üzerinden bir süre geçtikten sonra tepkilerinden dolayı pişmanlık hissederler.
Öfkesini baskılayanlar; Öfkelendiklerini kabul etmede zorluk yaşayan kişilerdir. Kızdın mı diye sorduğunuzda da çoğunlukla “Hayır” cevabı alırsınız. Çevresindeki kişilerinde öfkelendiklerini bilmesini istemezler. Çevresindeki kişilere sorunlarını, kırgınlıklarını, hayal kırıklarını söylemezler ve göstermezler. Yaşadıkları stres etkisi bir süre sonra baş ağrısı, mide ağrısı, uykusuzluk gibi fiziksel belirtilerle ortaya çıkar.
Edilgin olanlar; Bu kişiler olumsuz durumlar karşısında hatanın kendisinde olduğuna inanırlar. Kendine güvenleri zayıf olduğu için yaşanan olaylarda çoğunlukla karşı tarafı haklı bulurlar. Bu nedenle de sık özür dilerler. Gerçek duygu ve düşüncelerini ifade etmezler. İnsanlara aşırı önem vermeleri nedeniyle ilişkilerinde kaygı yaşarlar. Bu nedenle gerçek isteklerini ortaya koymazlar.
Uzman Psikolog Zehra Erol
Yazılı olarak izin alınmadan alıntı yapılamaz.
Uzman Psikolog Zehra Erol’un diğer makaleleri için lütfen tıklayınız