Psikoloji & Psikiyatri

Psikoloji ve psikiyatrinin internet adresi

Psikoterapi Ne Kadar Etkilidir?

Uzman Psikolog Zehra Erol

Psikoterapi Ne Kadar Etkilidir Zehra Erol e1506863081705 - Psikoterapi Ne Kadar Etkilidir?

“Psikoterapi ne kadar etkilidir ?” sorusuyla psikoterapistler sıklıkla karşılaşır. Psikoterapi ile ilgili bilgi eksikliği, damgalamalar ve önyargılar bu tereddütlerin nedenidir. Psikoterapi belli bir düzeni olan, yapılandırılmış ve hedefi olan bir süreçtir.

Bazen bir problemle karşılaştığımızda “Beklersem belki kendiliğinden çözülür,” diyebiliriz. Bu tür söz önemli bir konuyu gündeme getirir. Psikoterapi problemlerin kendiliğinden çözülmesini beklemesinden daha mı etkili?

Araştırmacılar bu soruyu cevaplamak ve psikoterapinin etkililiğini belirlemek için çalışmalar yaptılar. Düzinelerce ya da yüzlerce araştırmanın sonucuna dayanarak istatistiksel sonuç çıkardılar. Araştırmacılar psikoterapinin depresyon, kaygı bozuklukları, aile problemleri, yeme bozuklukları ve baş ağrısı gibi çeşitli problemler üzerinde etkisini inceleyen 1500 aşkın çalışmayı inceledi. Bu çalışmalar sonucuna göre;

-Psikoterapi, herhangi bir sistematik tedavi görmeyen kişilerle karşılaştırıldığında bir çok psikolojik ve davranışsal semptomun giderilmesinde etkili oldu.

-Aynı psikolojik veya davranışsal belirtiler farklı terapi yaklaşımlarıyla etkili şekilde tedavi edilebildi.

-Hastaların büyük çoğunluğu (%75) altı ay süren haftada bir terapi seansının sonunda ölçülebilir bir iyileşme gösterdi. Sonuç olarak binlerce kişiden elde edilen verilere dayanarak psikoterapi çeşitli zihinsel ve davranışsal problemlerin tedavisinde etkili bir yöntemdir. Terapi ile kaydedilen gelişme kişiye göre değişebiliyor. Farklı terapi yöntemleri aşağı yukarı aynı derecede etkili olduğu kanıtlanmış olmasına rağmen, bazı problemler için tercih edilen bazı terapi yaklaşımları vardır.

Kaynak; “Psikolojiye Giriş”, Rod Plotnik, S;559., Kaknüs Psikoloji, Kaknüs yayınları.

 

Uzman Psikolog Zehra Erol

www.zehraerol.com

Yazılı olarak izin alınmadan alıntı yapılamaz.

Uzman Psikolog Zehra Erol’un diğer makaleleri için lütfen tıklayınız