Psikoloji & Psikiyatri

Psikoloji ve psikiyatrinin internet adresi

Psikoterapi Sürecine İlişkin Üç Önemli Önyargı

Uzman Psikolog Zehra Erol

Psikoterapi Sürecine İlişkin Üç Önemli Önyargı Zehra Erol e1507644743290 - Psikoterapi Sürecine İlişkin Üç Önemli Önyargı
Psikoterapi süreci; bireyin duygu, düşünce ve davranışlarını anlaması, zorlandığı durumlarla sağlıklı baş edebilmesi için attığı önemli bir adımdır. Bu deneyimi yaşayan kişilerin her biri için kendine özeldir. Her bir bireyin kendi yolculuğunu içerir. Terapi süreci bireyin psikoterapist arayışından, seanslara katılımına ve devamlılığına kadar her aşamada bireyin kişisel özelliklerini de barındırır. Bu nedenle terapi süreci danışanlar için farklılıklar içerir. Bu süreçte kullanılan farklı terapi teknikleri vardır.

Bu yaklaşımlardan hangisinin kullanılacağı kişinin bireysel özelliklerine, sorun alanına göre değişmektedir. Bu nedenle benzer nedenlerle terapiye başlayan kişilerde kullanılan teknikleri, yaklaşım tarzları aynı olmayabilir. Psikoterapi süreci uzun soluklu bir süreçtir. Seanslarda bireyin deneyimlerini paylaşması, kendisiyle ilgili yorumları zorlayıcı olabilmektedir. Ancak kendi üzerinde düşünme devam ettikçe adım adım ilerleme sağlanmaktadır.

Psikoterapi sürecine ilişkin kişinin çevresinden veya kendi kişisel deneyimlerinden oluşan ön yargıları olabilir. Bu ön yargılardan kısaca bahsedersek;

-En sık karşılaşılan ön yargılardan biridir; sorunu olan kişiler terapiste gider; Her insanın zaman zaman yaşadığı sorunlar olabilir. Bazen bu problemler daha azdır. Bazı durumlarda sorunlar daha yoğun olabilir. Var olan problemlerle başa çıkabilmek için psikolojik destek almak kişinin kişisel gelişime açık olduğunun da göstergesidir. Bunun yanında farklı nedenlerle yaşanan psikolojik sorunlarda vardır. Elbette ki psikolojik problemler terapiye başlama nedenlerinden biridir. Ancak kişisel gelişim, evlilik öncesi danışmanlık vb..nedenlerle de psikoterapiye başvurma nedenlerindendir.

-Psikoterapi sürecinde rahatlamak önceliklidir. Psikoterapi süreci başlangıcından, tamamlanıncaya kadar geçen süreçte farklı duyguları da içinde barındırır. Anlatmanın verdiği rahatlık kadar, yaşanan olayların oluşturduğu üzüntü, öfke vb.. duygularda terapi sürecinde açığa çıkabilir.

-Psikoterapiste anlattıklarımı çevremle de paylaşabilirim yaklaşımı. Kişi yaşadıklarının bir kısmını veya tamamını yakınları ile de paylaşabilir. Ancak terapi konuşma odaklı olsa da sohbet diye tanımlanamaz. Sadece anlatımı içermez. Psikolog ve danışan kişinin terapiye getirdikleri üzerinden birlikte çalışarak ilerlerler. Psikoterapinin belli bir şekli, süreci ve hedefi vardır. Terapi sürecinde psikoterapist verdiği geri bildirimlerde kişinin bireysel özellikleri, geçmiş yaşantıları, aile yapısı gibi özellikleri dikkate alarak değerlendirme de bulunur. Danışan merkezdedir.

 

Uzman Psikolog Zehra Erol

www.zehraerol.com

Yazılı olarak izin alınmadan alıntı yapılamaz.

Uzman Psikolog Zehra Erol’un diğer makaleleri için lütfen tıklayınız