Psikoloji & Psikiyatri
Psikoloji ve psikiyatrinin internet adresiSorunlardan Kaçmak Kişiyi Yalnız Bırakıyor
Uzman Psikolog Zehra Erol
Stres günlük yaşamın doğal bir parçasıdır. Stressiz bir yaşamı beklemek olası değildir. Ancak stresi iyi yönetebildiğinizde üzerimizdeki gerginlik hafifler. Neler bizde stress yaratır dediğimizde bunun cevabı açıktır. Ölüm, boşanma, hapise grime, iş sorunları gibi yaşam olayları ilk aklımıza gelenler olsa da kişiden kişiye değişir. Örneğin eşle sorunlar, okul değiştirme, kayınvalide, kayın pederle problemler, sosyal faaliyetlerde azalma, tatile çıkma, evlenmek vb.. günlük yaşamda sıklıkla karşılaştığımız olaylar strese neden olabilir.
İnsanın olduğu yerde doğal olarak sorun da vardır. Kişinin bu sorunlardan başa çıkmayı öğrenmesi önemli. Belli bir noktaya kadar tedbir alsak da sonuçta problemlerden tümüyle kaçınmak mümkün değil. Kaçınmalar yaşantıyı sınırlandırdığı için sosyal yaşamdan uzaklaştırıp kişiyi yalnızlaştırıyor. Oysaki sorun çözmek adına çaba sarfetmek bizi zorlasa da kendine olan güveni artırıyor. Öyle ki stres düzeyi yüksek sorunlarla karşılaştığımızda da başa çıkabilmemiz üzerimizdeki baskısını hafiflemesine neden oluyor.. Sorun çözme becerilerimizi mutlaka geliştirmeliyiz. Sorun karşısında nasıl tepki gösterdiğimiz, neler hissettiğimizi ve nasıl düşündüğümüzü anlamamız gerekir. Hem duygusal anlamda hem de düşünsel olarak soruna farklı nasıl bakabiliriz bunu geliştirip, anlamalıyız.” Buda stres durumlarıyla başa çıkmamızı sağlar.”
Her Sorunun Mutlaka Kusursuz Bir çözümü Yoktur
Sorunları çözerken eksik bir yanı kalmasın, düşündüğüm sonuca ulaşsın yaklaşımı tıkanmaya neden olabilir. Bu durumda açığa çıkan rahatsızlık verici duygulardan uzaklaşmak için kişi kendini sosyal yaşamdan uzak tutabilir. Sorunlardan kaçmak kişiyi yalnız bırakıyor. Sorunlar karşısında kusursuz çözümler beklemek hem kendi hemde birlikte yaşadığımız insanlar üzerindeki baskıyı arttırır. Sorun en iyi şekilde çözülsün demek ve bunun için beklemek etkisiz kalmamıza neden olur. Önemli olan bu koşullar altında neler yapabilirim bunu görebilmek ve beklentileri bu şekilde oluşturmak.
Yalnızlıkla yüzleşmek oldukça zorlayıcıdır. Yalnızlıktan kaçınan kişi neler yapar;
– Zamanını bir çok faaliyetle planlayarak kendisiyle baş başa kalmaktan kaçınırlar.
– İş yaşamı yada sosyal yaşamda aşırı sorumluluk üstlenmek
– Sorun yaşamamak, istemediği olaylarla karşılaşmamak için aşırı kontrol çabası
– İnternet yada televizyon başında aşırı zaman geçirme
– İşkoliklik
– Yemek yada seks bağımlılığı
– Alkol, madde kullanmak
– Alış veriş merkezleri gibi kalabalık alanlarda zaman geçirme
– Birden fazla kişiyle ilişki yaşamak
Uzman Psikolog Zehra Erol
Yazılı olarak izin alınmadan alıntı yapılamaz.
Uzman Psikolog Zehra Erol’un diğer makaleleri için lütfen tıklayınız