Psikoloji & Psikiyatri

Psikoloji ve psikiyatrinin internet adresi

Sözlü Şiddet Değersiz Hissettiriyor

Uzman Psikolog Zehra Erol

Sözlü Şiddet Değersiz Hissettiriyor Zehra Erol e1507027231155 - Sözlü Şiddet Değersiz Hissettiriyor
Sözlü şiddet bireyin değersiz hissetmesine neden olan ve depresyonu tetikleyen en önemli nedenlerden biri. Çoğunlukla eş, sevgili, arkadaş gibi en yakın kişilerden geldiği için kişi sözel tacize uğradığını fark etmez. Bunu ilişkilerindeki iletişim biçimi olarak yorumlayabilir. Bir süre sonra rahatsızlığı artıp durumundan şikayet etse de yavaş yavaş duruma alışır.

Devam eden sözlü şiddet bir süre sonra süreklilik içeren bir mutsuzluk, karamsarlık ve değersizlik duygusuna neden olur. –Sözel şiddet kişinin çatışma yaşamasına neden olur. Bir yandan kişiye olumlu sözler ifade ederken diğer yandan zorlayıcı düzeyde eleştiren yaklaşımda bulunur. Bir taraftan “Seni her halinle seviyorum” der. Diğer yandan bu kıyafet sana yakışmamış, giyinmeyi bilmiyorsun, o saçlar ne öyle çalı süpürgesi gibi olmuş, böyle bir insanla nasıl sokağa çıkarım diyerek kişiyi kabul etmediğini vurgular. Kişi de söylenenlere inanır hale gelir. Mantığı reddetse de duygusal boyutta yetersizlik hissi, çaresizlik duygusu ve eksiklik hissedebilir. Sözel şiddet bazı ilişkilerde problem olarak bile görülmez. Annedir, eştir söyler, ne var bunda rahatsız olacak, her ilişkide olur gibi ifadelerle doğal olduğu vurgulanır. Oysaki sözel şiddet;

-Kişinin kendine güvenini kaybetmesine neden olur

-Bazen bilinçli bazen de bilinçsiz şekilde davranışlarını değiştirmesine neden olur. Kişi kendi sınırlarını zorlasa da karşı taraf üzülmesin veya sorun yaşanmasın diye olağanda yapmadığı davranışları yapmaya başlar.

-İnsanın acı çekmesine neden olur

-Değersiz hissetmesine neden olur

-Süreklilik içerdiğinde bir müddet sonra kişi kendini değersiz hisseder.

Hangi durumlarda sözel şiddetten bahsedebiliriz ve sözel şiddet dediğimizde neden bahsediyoruz?

-İsim takma, öfke patlamaları;

–Karşı tarafı suçlayarak, olumsuzluklarda sürekli olarak sorumluluğun onda olduğunu vurgulayarak süreci kendi lehine döndürmek. Bu şekilde süreci ve kişiyi kontrol etmek.

-İlgili ve yakın davranarak karşı tarafı aşağılayıcı sözler söylemek

–Değersizleştirmek; Bir işi de düzgün yaptığını görsem, Her şeyi çok ciddiye alıyorsun, .

–Suçlayıcı, yargılayıcı tutumlar; Seni mutlu etmem mümkün değil, şakadan anlamıyorsun zaten, korkmadığın bir şey var mı senin.

 

Uzman Psikolog Zehra Erol

www.zehraerol.com

Yazılı olarak izin alınmadan alıntı yapılamaz.

Uzman Psikolog Zehra Erol’un diğer makaleleri için lütfen tıklayınız