Psikoloji & Psikiyatri

Psikoloji ve psikiyatrinin internet adresi

Suçlama İlişkilerde Hangi Sorunlara Sebep Olur?

Uzman Psikolog Zehra Erol

Suçlama İlişkilerde Hangi Sorunlara Sebep Olur Zehra Erol e1508229375846 - Suçlama İlişkilerde Hangi Sorunlara Sebep Olur?
Her ilişki de zaman zaman sorunlar yaşanabilir. Açığa çıkan sorunlar karşısında işbirliği içinde olmak, içtenlikle birbirini dinlemek ve konuşabilmek ilişkinin bağlarını kuvvetlendirir. İlişkilerde ki çatışmalar zamanla yorucu olabilir, açığa çıkan etkileşimler hayal kırıklığı yaratabilir. İlişkilerde hayal kırıklığı yaratan tekrarlanarak zamanla çözüm yollarını tıkayan davranışlardan biri de suçlamadır.

Suçlama; ilişkilerde karşı tarafı var olan olumsuzlukların, hataların sorumlusu olduğunu vurgulama, sorumluluğu başkasına aktarma davranışıdır. Bu kişiler yaşanan olumsuzluklarda kendi davranışlarının etkilerini daha az vurgularlar. Başkalarının olaya olumsuz etkisine ise çok daha fazla vurgu yaparlar.

İnsanlar neden başlarını suçlar?

-En basit açıklama ile var olan duruma bir neden bulmak amaçlıdır. Bunun da en kolay yolu hızlı bir şekilde başkasını yargılamak ve bu şekilde rahatlamaktır.

-Karşı tarafı suçlamak kişinin kendine ve çevresine zarar veren davranışlarını kamufle etme yöntemidir. Kişisel sorumluluk almaktan kaçınmaya neden olur.

-Kişinin bulunduğu toplumda kendisiyle ilgili var olan izlenimi korumak amaçlıdır. Başkasını sorumlu tutarak kendisiyle ilgili algıyı koruyacağına inanır.

-Yaşanılan olaylardan sonrası açığa çıkan olumsuz duyguyu ortadan kaldırmak amaçlıdır.

-Suçlama çevrenizde ki insanların beğenmediğiniz, onaylamadığınız davranışlarını değiştirmek için de kullanılır.

Suçlamanın olumsuz etkileri;

-Empati yapmayı zorlaştırır. İlişkilerde ki yıkıcı davranışların artmasına sebep olur. Sorunların çözümü oldukça zorlaşır.

-Sorunlar karşısında diğer kişileri suçlamak, bireyin kendisini mağdur olarak konumlandırmasına neden olur. Bu konumlandırma bir süre sonra “kontrol yanılgısına” sebep olur. Suçlayarak yaşayan kişi de bir süre sonra yaşamın kendi dışındaki koşullar, kişiler tarafından yönlendirildiği hissiyatı oluşur.

-Suçlayıcı tepkiler, yakınlarınızı üzer, incitir, kırar..Kısaca duygusal olarak tahrip eder..Bu nedenle iletişimde önemli zorluklar oluşurken, bu tepkilere sıklıkla maruz kalan kişilerde yaygın değersizlik duyguları, mutsuzluk vb… gelişir. Farkında olmadan bu kişilerde de bir süre sonra kendinden şüphe duymaya, yaşanan olaylarda kendi sorumlulukları ile ilgili sorgulamaların artmasına neden olur.

-Sık sık suçlanma benlik saygısını zedeler. Zayıflayan benlik saygısı da kişinin onaylamadığı durumlara tahammül etmesine etmesine neden olur. Kendine inancı farkında olmadan yavaş yavaş azalır ve kendisini eleştirmeye, suçlamaya başlar.

 

Uzman Psikolog Zehra Erol

www.zehraerol.com

Yazılı olarak izin alınmadan alıntı yapılamaz.

Uzman Psikolog Zehra Erol’un diğer makaleleri için lütfen tıklayınız