Psikoloji & Psikiyatri

Psikoloji ve psikiyatrinin internet adresi

Tek Başına Olmak ve Yalnız Olmak

Uzman Psikolog Zehra Erol

Tek Başına Olmak ve Yalnız Olmak Zehra Erol e1505726443110 - Tek Başına Olmak ve Yalnız Olmak

Tek başına olmak ve yalnız olmak aynı olarak değerlendirilse de birbirinden farklı durumlardır. Yalnızlık duygusu ise daha çok ızdırap veren, sıkıntı yaratan enerjiyi tüketen bir duygudur. Kişinin psikolojisini olumsuz etkileyen derin bir içsel boşluk, değersizlik, kişisel bir tehdit duygusu içerir. Yetersiz ve doyurucu olmayan sosyal ilişkilerle bağlantılıdır. Yalnız olmak; bizi besleyen bir kaynaktan ayrılmayla gelişen bir süreçtir. Kişiyi besleyen kaynaklar dışsal olabileceği gibi içsel de olabilir.

Dışsal nedenlerle kişinin yalnızlık hissetmesine eşiyle, çocuğuyla tatminkar ilişkisi olan kişinin işi nedeniyle onlardan uzak kaldığında bir süre sonra bu ayrılık nedeniyle kendini yalnız hissetmesini örnek verebiliriz. Kişinin kendisine bakış açısı da içsel gerginlik oluşturabilir veya stres yaratabilir. İletişim zorluğu olduğuna inan kişinin insanlarla paylaşımları olsa da, kendi yetersizliğine inandığı için insanlarla birlikteyken de kendini yalnız hissetmesi içsel nedenlere bağlı yalnızlık duygusuna örnektir.

Tek başına olmak ise her zaman yalnızlık hissettirmeyebilir. Tek başına olmak kişinin isteyerek seçimi olabilir. Bu zamanı kişi planladığı tek başına yapmak istediği faaliyetlerle doldurabilir. Sinemaya gidebilir, yürüyüşe çıkabilir ve kendini yalnız hissetmez. Ancak tek başına olmak isteği kontrolü dışında gelişirse, bu durumda kendini engellenmiş hissederse durum farklıdır. Bu durumda yakın ilişkilerin yokluğu, sosyal desteklerin yetersizliği yalnızlık hissetmeye neden olabilir. Kişi tek başına olduğunda kendini rahatsız eden yoğun duygusal bir yaşantı içinde değilse yalnız hissetmediği gibi o zamandan zevk de alabilir. Zamanını da etkin değerlendirebilir. Örneğin evinde tek olup bir kahve içmenin keyfini yaşayabilir, yada ağaçlıkların altında uzanıp bir çay içerken kendi başına olsa da mutlu olabilir. Böyle ortamlar kişinin iyi hissetmesine de neden olur. Bazı mesleklerde çalışan kişiler de belli dönemlerde tek başına kalmak isteyebilirler. Bu daha rahat, dikkatli çalışmalarına neden olur. Özellikle yaratıcılık içeren işlerle uğraşan kişiler yeni eserler ürettikleri dönemlerde tek başına kalmak isteyebilirler.(Örneğin ;yazarlar) Üretimde bulunabilmek için kendi başına kalmaya ihtiyaç duyarlar ve bundan rahatsızlık da duymazlar.

 

Uzman Psikolog Zehra Erol

www.zehraerol.com

Yazılı olarak izin alınmadan alıntı yapılamaz.

Uzman Psikolog Zehra Erol’un diğer makaleleri için lütfen tıklayınız